Vorige week heeft de jury van de ELCA Trend Award Nederlandse projecten die genomineerd zijn bezocht. De prestigieuze internationale prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een bijzonder, hoogstaand en duurzaam groenproject. Nederland is dit jaar gastland voor de ELCA Trend Award.
Voor de prijs zijn vier Nederlandse projecten voorgedragen. De ELCA Trend Award wordt uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud. Van de inzenders wordt verwacht dat zij vooral op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan.
Trendsettend
De jury hecht veel belang aan details en wil graag weten waar de groenprofessional of groenvoorziener verder is gegaan dan volgens de opdracht voorgeschreven. Naast de totstandkoming van het project en de kwaliteit, kijkt de jury ook naar hoe trendsettend het project is en of het als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.
Nederlandse projecten
Voor deelnemende bedrijven biedt de prijs een kans om hun duurzame projecten extra voor het voetlicht te brengen en voor Nederland om zich te profileren als trendsettend in het groen in Europa.
De genomineerde projecten zijn:
BTL: De Groenzoom
De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 ha gelegen in een voormalig melkvee- en glastuinbouwgebied bij Berkel en Rodenrijs. Dit gebied maakt deel uit van de ecologische verbindingszone de Groenblauwe Slinger, die een natuurlijke, groene grens vormt tussen de regio Rotterdam en Den Haag. De Groenzoom is de afgelopen jaren door BTL getransformeerd tot een gebied voor recreatie en natuurontwikkeling, excursies en educatie.
Donkergroen: Circl
Circl op de Amsterdamse Zuidas is een energiezuinig en demontabel gebouwontwerp, waarbij het uitgangspunt is dat alle nu gebruikte materialen in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Donkergroen realiseerde hier een 100% circulaire openbare daktuin met ecologische aspecten.
Herman Vaessen BV: Green Dream, Ecological Company Garden
Het duurzaamste kantoor ter wereld (99,4% BREEAM-certificering in 2016) staat in het Limburgse Haelen. Het is volledig van duurzame bouwmaterialen vervaardigd en is energieneutraal. Rond het gebouw ligt een natuurlijke tuin, waar natuurbeleving, biodiversiteit en de meerwaarde hiervan voor medewerkers voorop staan. Deze lijn is doorgezet in het nabijgelegen parkeerterrein en zelfs te zien in de bermen richting de entree van het bedrijventerrein. Green Dream is een ontwerp van Iverna Zaalberg – Natuur bij huis.
Koninklijke Ginkel groep: De Knoop
De voormalige Knoopkazerne Utrecht is herontwikkeld tot efficiënt en aantrekkelijk Rijkskantoor met vergadercentrum en gastwerkplekken. Hierbij is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwmateriaal hergebruikt. De Koninklijke Ginkelgroep gaf het omliggende terrein een groene en duurzame metamorfose met groene maatregelen zoals daktuinen, groene gevels, grote bomen en gevarieerde, kleurrijke beplantingen. Deze buitenruimte is een belangrijke schakel in de verbinding met de stad en het nabijgelegen station.
Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op 12 september tijdens Internationale Vakbeurs GaLaBau, die van 12 tot 15 september aanstaande gehouden wordt in het Duitse Nürnberg.