Jaap Smit: ‘Gerommel met sortiment komt veel te vaak voor’

    Op de gezamenlijke jaarvergadering van de LTO Cultuurgroepen bos- en haagplantsoen en laanbomen kaartte dendroloog Jaap Smit, werkzaam bij Cobra Boomadviseurs, het probleem van soortechtheid aan in de praktijk van landschappelijke beplantingen, zo meldt vakblad De Boomkwekerij.

    Smit: „Soortechtheid is een probleem. Er gebeuren dingen die wat mij betreft echt niet door de beugel kunnen: levering van soorten die niet worden gevraagd. Ik stuur die bomen terug naar de leverancier.” Gerommel met sortiment komt volgens Smit nog „veel te vaak voor.” De boomadviseur noemde allerlei voorbeelden. „Ik heb eens geconstateerd dat 40% van een project niet soortecht was. Er werd Aesculus flava gevraagd, maar Aesculus mutabilis ’Induta’ geplant, een bolvorm die niet in het bestek stond.”

    Verschillende oorzaken
    Niet-soortecht leveren kan verschillende oorzaken hebben, aldus Smit. Kwekers hebben bijvoorbeeld enthout op een andere kwekerij geknipt, en „misschien te weinig kennis om de juiste soorten en cultivars te kunnen onderscheiden.” Smit erkende dat verschillen soms „best lastig zijn te zien. Maar ga in gesprek met je klant als je andere bomen levert.”

    Smit benadrukte dat het Handboek Bomen belangrijk blijft bij de realisatie van beplantingen. Ook wordt Groenkeur volgens Smit steeds vaker gevraagd. „Het zijn dingen om rekening mee te houden.”

    Een andere ontwikkeling is toepassing van een gevarieerd sortiment. Bijvoorbeeld een laan met diverse soorten en cultivars Tilia, zodat de bloeitijd verspreid is over een paar maanden. „Dat betekent voor kwekers dat je misschien een groter sortiment moet aanhouden.”

    Klimaatverandering
    Door klimaatverandering zal de waarde van bomen volgens de dendroloog heel belangrijk worden. „Niet puur het sortiment, maar kroonvolume telt dan het meest om bijvoorbeeld hitte-eilanden tegen te gaan.”

    Smit voorspelde dat sommige inheemse soorten zullen verdwijnen. „Bijvoorbeeld beuk op droge gronden.” Hij adviseerde te experimenteren met meer klimaatbestendige soorten. „Zoals Fraxinus mandshurica ’Mancana’. Die groeit goed in Nederland, maar is nog maar beperkt verkrijgbaar.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties