De bewoners van Moerdijk hebben deze zomer zelf een bollenmengsel gekozen voor de entrees van de gemeente. De bollen worden gecombineerd met een kruidenrijke vegetatie.
Voor dit project werkten de bedrijven Van Helvoirt Groenprojecten en Bras Fijnaart samen. De opdracht die zij van de gemeente Moerdijk kregen, was het biodivers maken en opfleuren van alle entrees in de gemeente. In totaal ging het om 66 locaties. Bras Fijnaart is erbij betrokken voor de uitvoering, waar van Helvoirt Groenprojecten een meer adviserende rol had en zich bezighield met het participatietraject van de gemeente en haar inwoners.
Langere bloeitijd
Om aan de vraag van de gemeente te voldoen, kozen de bedrijven ervoor een inheemse kruidenrijke vegetatie van Heem te combineren met een bollenmengsel van JUB. Door deze twee typen vegetaties te combineren, wordt de bloeitijd verlengd omdat de bermen door de bollen al veel eerder in het seizoen in bloei staan.
De vier verschillende bollenmengsels die JUB samenstelde, werden door Van Helvoirt deze zomer in een filmpje aan de inwoners gepresenteerd. Daarnaast gaf het groenbedrijf hierin uitleg over de bloemrijke bermen. „Om op die manier meteen draagvlak te creëren voor dit type vegetatie’’, legt Frank van Irsel van het groenbedrijf uit.
Tot begin september konden de inwoners hun stem uitbrengen. Uiteindelijk kozen tien van de elf dorpen die de Brabantse gemeente rijk is, voor mengsel vier. Dat begint met krokussen in februari, in de loop van het voorjaar volgen de donkerblauwe muscari met kleurrijke botanische tulpen en verschillende narcissen. Tot slot verschijnt een blauwe boshyacint. Richting de zomer, als ook de bloemrijke vegetatie opkomt, bloeien nog de prairielelie en verschillende soorten alliums.
Natuurpro-prijs
Dit najaar heeft Bras Fijnaart zowel de bollen geplant als het kruidenmengsel ingezaaid. Bras Fijnaart en Van Helvoirt Groenprojecten zijn beide aangesloten bij Natuurpro, netwerk van natuurprofessionals. Tijdens de partnerdag die Natuurpro op 18 oktober organiseerde, werd het bollenproject in Moerdijk beloond met de Natuurpro-prijs (voorheen de Heemprijs). De jury loofde met name de samenwerking tussen de verschillende partners in dit project én het feit dat de inwoners van de gemeente bij de definitieve keuze voor de bollen zijn betrokken.