Herstructurering Bommelerwaard werpt vruchten af

    De herstructurering van de glastuinbouw in de Bommelerwaard begint, sinds de start van het project in 2010, steeds meer vruchten af te werpen. Zo zijn er in de loop der jaren glastuinbouwbedrijven gesloopt en verplaatst. Daardoor staan er nu voormalige tuinderswoningen in de verkoop voor particulieren, zijn er bouwkavels voor nieuwe woningen beschikbaar en zijn akkerranden ingezaaid met bijvriendelijke bloemenmengsels. Dat meldt het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB).

    In Brakel heeft het PHTB in het verleden twee bedrijfswoningen aan de Liesveldsesteeg gekocht om de bouw van een nieuw glastuinbouwbedrijf mogelijk te maken. In deze voormalige agrarische bedrijfswoningen (in de volksmond ’plattelandswoningen’ genoemd) mogen dankzij een bestemmingswijziging burgers wonen. Deze woningen zijn de afgelopen jaren verhuurd aan het achterliggende tuinbouwbedrijf, maar komen nu in de verkoop. Het gaat om vrijstaande woningen aan de Liesveldsesteeg 30 en 32, op kavels van 600 en 1.500 m2.

    Landschappelijke kwaliteitsverbetering
    Door het vertrek van tuinbouwbedrijven vanuit extensiveringsgebieden (locaties waar geen nieuwe glastuinbouw mogelijk is) naar intensiveringsgebieden (gebieden die bedoeld zijn voor glastuinbouw), is op een aantal plekken een landschappelijke kwaliteitsverbetering bereikt. De tuinders die zijn vertrokken, hebben hun bedrijf verplaatst naar intensiveringsgebieden in onder andere Poederoijen of zijn daartoe ’gesprokkeld’ door investerende tuinders in intensiveringsgebieden. Door het vertrek van bedrijven staan tussen de Liesveldsesteeg en de Waaldijk nog twee bouwkavels voor vrijstaande woningen te koop.

    Bouwkavels aan de Liesveldsesteeg in Brakel (kavel linksboven is verkocht).

    Tussen Zuilichem en Brakel nabij de Meidijk zijn twee grote kassen gesloopt om plaats te maken voor groen. In dat groen mogen maximaal tien woningen komen. Bij deze huizen – bekend als het project Uilenvlugt – is een eigen paardenweide en/of boomgaard mogelijk.

    Bijvriendelijke akkerranden
    Sinds dit jaar is het PHTB op drie pachtlocaties (Liesveldsesteeg, Uilenvlucht in Brakel en Hogeweg in Nieuwaal) met boeren overeengekomen dat zij de randen van de gepachte akkers inzaaien met een kruidenrijk bloemenmengsel. Deze bijvriendelijke bloemen leveren van het voorjaar tot diepe najaar een fleurige bloemenstrook van drie meter breed aan de akkerranden op, wat de biodiversiteit in het gebied bevordert.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties