De Guangzhou Garden is door de jury van de Chelsea Flower Show 2021 uitgeroepen tot beste showtuin. De tuin is gebaseerd op de landschappelijke aanpak waarmee de Chinese stad Guangzhou haar stad uitbreidt. Architectuur en natuur gaan daarin hand en hand.
Van 21 t/m 26 september vindt in Londen de Chelsea Flower Show plaats. Voor het eerst in ruim honderd jaar in de herfst en niet in het voorjaar. Begin dit jaar besloot de organisatie de show uit te stellen omdat in mei naar verwachting het aantal corona-besmettingen nog te hoog zou liggen.
Op deze herfst-editie waren een kleine dertig tuinen te zien, waaronder zes grote showtuinen, zes zogenoemde sanctuary gardens en twee artisan gardens. In deze drie categorieën werden medailles en prijzen verdeeld.
Zuiverende planten
Van de showtuinen is de Guangzhou Garden van ontwerpers Peter Chmiel en Chin-Jung Chen uitgeroepen tot beste tuin. De tuin verloopt van een dichte bosbeplanting achterin tot een meer open ruimte voorin met een rijkbeplante vijver. De toegepaste planten zuiveren de lucht, het water of de bodem.
Daarnaast hebben ze andere nuttige eigenschappen: ze zijn eetbaar, geneeskrachtig, ze trekken bestuivers aan of ze dienen als grondstof. De gevlochten constructies in de tuin waarin gezeten of geschommeld kan worden, zijn gemaakt van de snelgroeiende bamboe Phyllostachys edulis.
Himalaya
De prijs voor beste aanleg ging naar de Trailfinders 50th Anniversary Garden. De tuin is gemaakt door Stewart Landscape Construction en ontworpen door Jonathan Snow. De tuin is gebaseerd op het landschap van de Himalaya in Nepal en heeft opvallend veel Rhodendrons.
Landschap van Dartmoor
Van de sanctuary gardens kreeg de Psalm 23-tuin van ontwerper Sarah Eberle zowel de prijs voor beste tuin als de prijs voor de meest vakkundige aanleg. De tuin is gemaakt door Landform. Eberle liet zich voor haar ontwerp inspireren door het landschap van Dartmoor waar ze als kind opgroeide.
Vijftiende-eeuwse smidse
De Blue Diamond Forge Garden won in de categorie Artisan Gardens. De tuin is ontworpen en aangelegd door de Blue Diamond Group. Een oude vijftiende-eeuwse smederij staat daarin centraal. Door de manier van aanplanten lijkt de smidse op te gaan in de natuur.