De Unie van Waterschappen heeft zich aangesloten bij de Groene Poort, de bijeenkomst van VHG en NVTL in het Haagse Nieuwspoort. Hiermee is volgens VHG-directeur Egbert Roozen een groen-blauwe coalitie gesmeed.
De opkomst viel wat tegen bij deze Groene Poort met als thema ‘Droogte’, zo waren er geen Tweede Kamerleden aanwezig. Wel waren er diverse vertegenwoordigers vanuit de kant van de waterschappen. Niet vreemd, gezien het thema van de bijeenkomst.
Hoewel de droogte inmiddels niet meer in de actualiteit is, blijft het onderwerp wel urgent. Belangrijk is om oplossingen voor de lange termijn te bedenken om droogteproblematiek én wateroverlast aan te pakken, was de teneur.
Roozen noemde in zijn presentatie mensen hardleers. „De afgelopen periode hebben we te maken gehad met extreme droogte en een uitzonderlijk lange periode van hoge temperaturen. De effecten van de klimaatverandering zijn steeds meer voelbaar en leiden tot schade. Dat vraagt om een andere benadering in onze ruimtelijke ontwikkeling, waarin groen en blauw wat mij betreft het vertrekpunt moeten zijn. Het is belangrijk om groen en blauw op de agenda te houden en de urgentie van een continue aanpak te blijven benadrukken, ook als de weersomstandigheden intussen weer normaal lijken te zijn geworden.”
Volgens Roozen is pas recent de link tussen VHG en de waterschappen ontstaan, vanuit de noodzaak om water op te vangen bij piekbuien, de zogenoemde waterretentie. „Inmiddels zijn de groene en blauwe sector onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
Bergen
Hoogheemraad Marcel Houtzager van het Hoogheemraadschap Delfland haakte aan op de inleiding van Roozen. Hij schetste hoe nu nog jaarlijks miljoenen worden besteed om schoon regenwater te zuiveren, terwijl dit gewoon kan worden hergebruikt. „We moeten water bergen tijdens natte periodes, zodat je het bij droogte weer kunt ophalen. Hoe kunnen we de cirkel sluiten?”
Houtzager stelde dat er minder tuinen en openbare ruimtes moeten worden verhard. „Soms moet je ‘nee’ zeggen als hovenier wanneer een klant zijn tuin wil voltegelen.” Ook zouden er volgens de hoogheemraad meer stimuleringsregelingen voor groene schoolpleinen moeten komen, zoals nu al in Den Haag gebeurt.
Jan Pouwelse uit Vlissingen stelde dat er landelijk een initiatief moet ontstaan om schoolpleinen te vergroenen. Daarop kwam de vraag om hoeveel hectare het landelijk gaat. Daarop moesten de aanwezigen het antwoord schuldig blijven. Roozen stelde dat het goed zou zijn als er landelijk beleid komt op dit gebied en een ‘minister van groene en blauwe zaken’ de regie zou nemen. Houtzager zei daarop dat partijen niet op het kabinet moeten wachten, maar het gewoon moeten gaan doen. De volgende Groene Poort is op 26 maart 2019.