’Gemeenten willen vooral ontharden’

    Gemeenten willen minder tegels in de openbare ruimte. Niet alleen omdat bestrijdingsmiddelen op verhardingen niet meer zijn toegestaan, maar vooral vanwege de klimaatverandering en de noodzaak om meer biodiversiteit te creëren.

    Foto: Shutterstock

    Vijf jaar na het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op verhardingen, zijn gemeenten en masse bezig om hun openbare ruimte anders en groener in te richten. Dat constateren drie adviesbureaus die gemeenten helpen bij dit soort vraagstukken. Tuin en Landschap bevroeg hen vijf jaar na dato naar de stand van zaken op dit gebied.

    Waar écht nodig?

    Klimaatadaptief inrichten en meer biodiversiteit creëren blijken de grote thema’s. De grote hoeveelheid verharding in de openbare ruimte baart veel gemeenten zorgen. Een advies van de bureaus is dan ook om kritisch naar de noodzaak van verharding te kijken. Waar is verharding echt nodig en goed te beheren? Op nuttige plekken ga je geen verharding weghalen, maar waar veel onkruid groeit, is verharding blijkbaar niet noodzakelijk.

    Tuin en Landschap ging in gesprek met adviesbureaus Planterra, Eco Consult en TAUW. Die constateren ook dat hoe bewoners hun omgeving beleven steeds belangrijker wordt bij het onderhouden van de openbare ruimte. In TenL 9 staat een uitgebreid artikel van freelance-journalist Wendy Venhorst, met een digitaal abonnement kun je het hier lezen.

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties