Fytosanitaire controles op nummer 5 in top 10 NWVA

    In de top 10 van aandachtsgebieden van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) staan de fytosanitaire controles op nummer 5, waarbij het onder meer om de aanpak van Ralstonia in rozen gaat. De toezichthouder besteedt de meeste aandacht aan inspecties in de vleesketen (nummer 1), dierziekten (nummer 2) en hygiëne in de horeca (nummer3), zo blijkt uit het op 22 mei verschenen jaarverslag 2017 van de NVWA.

    Bij de fytosanitaire controles van de NVWA ging vorig jaar de meeste capaciteit naar laboratoriumonderzoek voor exportkeuringen en het toezicht op keuringdiensten. Daarnaast stak de NVWA in 2017 veel tijd in de incidenten rond Ralstonia in rozen, fuchsia galmijt, bruinrot in aardappelen en in het tomato-chlorosisvirus. Daardoor zijn de risico’s volgens de dienst beheersbaar gebleven. In totaal voerde de NVWA vorig jaar op 391.729 partijen fytosanitaire controles uit. Daarbij werden 358 partijen niet toegelaten. In 2016 ging het respectievelijk om 365.802 en 337 partijen.

    Export
    Als producten vanuit Nederland worden geëxporteerd controleert de NVWA of de producten voldoen aan de voorwaarden van het ontvangende land. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om eisen over volksgezondheid, diergezondheid of plantgezondheid. In de top 5 van zendingen stonden snijbloemen en potplanten vorig jaar op nummer 4. Het aantal zendingen/afgegeven certificaten lag op 64.522. Op nummer 1 stonden aardappels, groenten en fruit met 110.743 zendingen/afgegeven certificaten.

    Gewasbeschermingsmiddelen
    De NVWA controleert ook of gewasbeschermingsmiddelen in de praktijk op de voorgeschreven manier gebruikt worden. In Nederland gaat het daarbij om ruim 2.500 verschillende middelen. De controles op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen namen in 2017 met 2,5% relatief weinig inzet van de NVWA in beslag.

    De meeste aandacht van de NVWA ging in 2017 uit naar inspecties in de vleesketen, dierziekten en de hygiëne in de horeca. In de vleesketen ging het vooral om keuringen en toezicht op slachthuizen. Bij dierziekten is vooral ingezet op vogelgriep, klassieke scrapie bij schapen en geiten en de bestrijding van zoönotische salmonella.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties