Engeland herziet taxatieregels omtrent Japanse duizendknoop

    De RICS gaat de richtlijnen rondom Japanse duizendknoop aanpassen. Die toezegging deed de Britse organisatie voor vastgoedprofessionals na een parlementaire hoorzitting eind januari.

    (Foto: Shutterstock)

    Dit schrijft Horticultural Week. Aanleiding is onder meer het onderzoek van de Universiteit van Leeds en AECOM waaruit blijkt dat de Japanse duizendknoop veel minder schade aan gebouwen toebrengt dan tot dusver in Engeland werd aangenomen. Dat de invasieve exoot het verkrijgen van een hypotheek daar bemoeilijkt, is daarom volgens de onderzoekers niet verdedigbaar.

    7m-regel
    Volgens de richtlijnen van de RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) betekent de aanwezigheid van een Japanse duizendkoop binnen 7 m van de woning, een hoog risico waardoor de waarde van de woning kan dalen. De aanname was dat in een straal van 7 m rondom de bovengrondse delen de invasieve exoot zich ondergronds via rhizomen uitbreidt. Ook voor die zogenoemde ’7m- regel’ is in het onderzoek geen bewijs gevonden.

    Bovendien, zo voegde Daniel Jones, directeur van adviesbureau Advanced Invasives tijdens de hoorzitting daaraan toe, „is een Japanse duizendknoop binnen 7 m minder problematisch dan wanneer er op 8m afstand van de woning 200m2 van de invasieve exoot groeit.’’ Volgens Jones is de 7m- regel slechts een facet van een complex aan indicatieregels om het risico van Japanse duizendknoop in te schatten.

    Tijdens de hoorzitting liet het wetenschappelijk comité van het Britse parlement zich informeren door een reeks van de deskundigen op het gebied van Japanse duizendknoop en vastgoed. John Baguley van de RICS, zegde toe om de taxatierichtlijnen omtrent Japanse duizendknoop aan te passen. Wanneer dat gaat gebeuren, daar liet hij zich niet over uit. De huidige regels stammen uit 2012.

    Japanse duizendknoop Engeland

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties