Donderdag werd bij Wellantcollege Houten de officiële aftrap gegeven voor de eerste Groene Hotspot. De Groene Hotspot is zowel een fysieke plek, in dit geval Houten, als een platform waar onderwijs, groenbedrijven en de overheid elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen uitwisselen.
Nog tijdens de presentatie van de Groene Hotspot diende zich het eerste concrete project al aan. Wethouder Hilde de Groot van de gemeente Houten riep de betrokken partijen – Branchevereniging VHG en Wellantcollege Houten – op om mee te denken over een Actieplan biodiversiteit in het groen. De kersverse wethouder stelde dat ze meer aandacht wil in de gemeente voor biodiversiteit en vroeg daarom leerlingen en docenten om hier samen over te brainstormen. „Duurzaamheid is een hot topic, studenten van groene opleidingen zijn enorm belangrijk voor de groenontwikkeling in de openbare ruimte.”
De inleiding voor de bijeenkomst werd verzorgd door Ton Westerveld, teamleider van MBO Houten en manager van de Groene Hotspot. Volgens Westerveld is de Hotspot een plek voor hoveniers, groenvoorzieners en urban greeners. Deze laatste groep noemde hij er specifiek bij, omdat volgens Westerveld het groenvak steeds meer richting stadsvergroening gaat. „Nederland is feitelijk een grote stad met een paar parkjes. Groen is daarbij steeds belangrijker voor de leefbaarheid. De tuin is geen luxe meer, maar van vitaal belang voor de leefomgeving.”
Bestuursvoorzitter van Wellantcollege Annemarie Moons is, samen met Wim van Ginkel, een van de trekkers van de Groene Hotspot geweest. Volgens Moons was het belangrijkste om een groep mensen te vinden die open staan voor een dergelijk initiatief en vervolgens zeggen: we gaan ervoor. Daarna is het zaak om de juiste vorm te vinden.
„Wat mij voor ogen stond zijn eigenlijk twee dingen. Ten eerste het familiebedrijfgevoel dat bij veel hoveniers aanwezig is, waarbij het bedrijf van generatie op generatie overgaat en men voor elkaar zorgt. Ten tweede het gevoel van trots dat ik ken van alumni van Wageningen Universiteit, die verbinding met de school van oud-studenten. Dat zelfde wil ik ook bereiken met het Wellant. Dat je ook als je eenmaal werkt, betrokken blijft en toekomstige hoveniers wilt verder helpen.”
Moons ziet de Groene Hotspot als fysieke plek én platform. De fysieke plek wordt het huidige Makeblijde. Dit vroegere showtuinenpark ligt op het terrein van Wellantcollege Houten en wordt hier weer onderdeel van. Daarnaast is er een online platform dat binnenkort wordt geactiveerd, waar hoveniers lid van kunnen worden en waar kennis kan worden uitgewisseld. Moons: „Innovatie gaat snel, bedrijven en alumni kunnen zo het onderwijs voeden.”
VHG-directeur Egbert Roozen benadrukte het tekort aan vakkrachten in de groene sector. Hij stelde dat het belangrijk is dat het groenonderwijs herkenbaar blijft, vooral nu er sprake is van sluiting van locaties en samenvoeging van scholen. „Als sector blijven wij niet stil zitten. Wij willen een plaats bieden aan het bedrijfsleven om mee te praten over het onderwijs.”
Ook benadrukte Roozen het belang van doorstroming van vmbo naar mbo, waarbij het imago een grote rol speelt. „Wij zijn niet langer de sector van de oranje hesjes. We zijn serieus met ons vak bezig.” Als voorbeeld noemde Roozen de winnaars van de bronzen medaille op Euroskills, Jochem Molenaar en Willem Stougie, en ook de Meesterhoveniers waarvan er tot nu toe twee in Nederland zijn.
Het is de bedoeling dat er de komende jaren, verspreid over het land, meer Groene Hotspots bij komen. Deze worden, naast VHG en de betrokken onderwijsinstelling, ondersteund door Groenpact, SBB-sectorkamer Voedsel, Groen en Gastvrijheid, AOC Raad en de MBO Raad.