Drone kan gewasuitval in kas ’substantieel beperken’

    Een autonoom vliegende drone kan ziekten in kassen al zo vroeg scannen, dat de gewasuitval substantieel beperkt kan worden. Dat komt naar voren in het lopende onderzoeksproject HiPerGreen.

    Onlangs was er weer een symposium over de voortgang van het tweejarige project, in het World Horti Center in Naaldwijk.

    Centraal in het project staat ziekteherkenning in een zo vroeg mogelijk stadium. Bedoeling is dat, na analyse van de dronedata, geïnfecteerde gebieden in een kas gericht zijn te behandelen: dus een zo efficiënt mogelijke bestrijding. Voor Hazeu Orchids ligt daarin de grootste uitdaging, benadrukte Tim Brander van de Phalaenopsis-kwekerij op het symposium.

    De projectmanager van HiPerGreen, Lucien Fesselet, demonstreerde dat het tegelijkertijd vliegen en scannen al mogelijk is. De gescande planten waren direct op een laptop zichtbaar in de vorm van thermische beelden.

    Speciale multispectrale camera’s

    Voor ziekteherkenning in planten zijn wel speciale camera’s nodig. Igno Breukers van DB2-vision, producent van multispectrale camera’s, gaf op het symposium aan om mee te denken voor nieuwe camera-oplossingen in de sierteelt.

    HiPerGreen (High Precision Greenhouse Farming) loopt sinds oktober 2017, met een onderzoeksbudget van zes ton waarvan de helft subsidie. Studenten en docenten aan Inholland in Delft, Alkmaar, Haarlem en Diemen proberen met hightechbedrijven antwoord te vinden op deze vraag: hoe kun je met autonoom vliegende drones de gewasopbrengst in de bedekte sierteelt verbeteren?

    Foto’s: HiPerGreen

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties