Doorbraak in vermeerdering tulp

    Dümmen Orange en IribovSBW hebben een methode ontwikkeld die de vermeerdering van tulpenbollen sterk versneld. Weefselkweek is daar een belangrijk onderdeel in. Een veredelingsproces kan nu verkort worden van 20 naar 6-7 jaar.

    Door de weefselkweekfase in de nieuwe vermeerderingsmethode kan een bol in een jaar duizenden nakomelingen voorbrengen. Bij de traditionele opkweek van tulp in de grond is de vermeerderingsfactor meestal drie. Veredelaar/vermeerderaar Dümmen Orange en  weefselkweekspecialist IribovSBW hebben afgelopen twee jaar met vijf tulpencultivars uitgebreid gewerkt aan de nieuwe manier van vermeerderen. Het lukte met alle vijf, maar per cultivar verschilde het aantal groeipunten dat een bol in 6-7 maanden in het lab kan induceren. Ook de doorgroei van die groeipunten tot bolletjes, wederom een labfase van enkele maanden, verschilde. De weefselkweekbolletjes zijn in de vollegrond op reguliere wijze – planten in het najaar en rooien in het opvolgende – uitgegroeid tot de omvang die nodig is om te kunnen bloeien. Wellicht is in de toekomst een reguliere teeltronde genoeg. Maar het kan ook efficiënter zijn om twee reguliere teelten in de vollegrond te gebruiken. De nieuwe vermeerderingsmethode is niet gepatenteerd, maar blijft geheim voor derden.

    Bloeiproef

    Voorjaar 2018 bloeiden de bollen die in de nieuwe opkweekmethode tot stand kwamen, op een buitenveld bij het Hobaho Testcentrum voor Siergewassen te Lisse. Dümmen Orange en IribovSBW wilden toen nog niet met het nieuws naar buiten komen. Eerst moest de hele teelt, dus inclusief de oogst van die eerste partij bloeiende tulpen, verwerkt zijn. Alle data is nu verwerkt. IribovSBW is bezig met de optimalisatie en implementatie van de nieuwe techniek, zodat hij voor commerciële toepassing geschikt wordt. Hobaho, onderdeel van Dümmen Orange, heeft inmiddels meerdere cultivars van tulp geselecteerd voor verdere proeven.

    Van 20 naar 6-7 jaar

    Hans van den Heuvel, Managing Director R&D Dümmen Orange: „Omdat het veredelingsproces bij tulp van kruising tot een commerciële partij bollen nu niet 20 jaar, maar 6-7 jaar duurt, kunnen we net als bij andere siergewassen effectiever inspelen op de veranderende wens van consument en markt. Bovendien kunnen we zaailingen nu sneller testen op resistenties en de teelt-/broei-eigenschappen. De techniek past goed in de vernieuwingsslag die we proberen te maken in tulp. In september gaan we met diverse partijen beginnen met onderzoek aan bloei-inductie van tulp en het screenen op ziektes als TVX, fusarium en TBV in een heel vroeg stadium.”

    Eloy Boon, oprichter en CEO van IribovSBW meldt dat hij trots is op dit eerste resultaat uit hun onderzoeksprogramma naar moeilijk te vermeerderen gewassen. De interactieve manier van samenwerken met Dümmen Orange maakte dat het met tulp allemaal razendsnel is gegaan. Foeke Gardenier, algemeen directeur van Hobaho stelt dat de sector dringend behoefte heeft aan snelle introductie van nieuwe cultivars met unieke sier- en teeltwaarde en eigenschappen die een duurzame teelt bevorderen.”

    In de weefselkweekfase verschilde per geteste cultivar het aantal geïnduceerde groeipunten en de doorgroei daarvan.

     

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties