Boomfeestdag in teken van essentaksterfte

    Op woensdag 14 maart wordt de 62e editie van de Boomfeestdag gehouden. Naar verwachting doen 100.000 kinderen mee in ruim 290 gemeenten in Nederland en planten zij die dag met elkaar zo’n 200.000 bomen en struiken. Het landelijk startschot wordt gegeven in de gemeente Oldambt, Groningen.

    Fractievoorzitters van de Tweede Kamer-partijen en lijsttrekkers uit Oldambt gaan, onder leiding van Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde, in debat met 350 kinderen uit Oldambt. Onder andere over de klimaatdoelen, het belang van natuureducatie in het onderwijs en over essentaksterfte. Dit omdat de week erop de gemeenteraadverkiezingen zijn en er zo extra politieke aandacht is voor klimaat en het belang van groen.

    Klimaatdoelen

    Voor veel gemeenten is komende tijd een spannende periode: worden de Klimaatdoelen 2020 gehaald? Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat niet alle gemeenten zich realiseren dat de aanplant van bomen en bossen helpt bij het halen van deze klimaatdoelen. De aanplant van bomen en bossen met kinderen is tweeledig:

    -kinderen dragen bij aan het halen van de klimaatdoelen van de gemeente
    -kinderen leren de waarde en het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat in te zien.

    Essenvervang-campagne

    Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van de Boomfeestdag, speelt een grote rol in Operatie Boomfeestdag, omdat ze de hulp van kinderen inroept om op Boomfeestdag 2018 een start te maken met de Essenvervang-campagne. Na andere boomziektes is het nu de essentaksterfte die de es bedreigt, mede door het veranderende klimaat.

    Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. In verband met de veiligheid, verwijderen beheerders aangetaste essen in lanen van steden en dorpen én in bossen. In  samenwerking met provincie Groningen, gemeente Oldambt en Staatsbosbeheer planten scholieren meer dan 1.000 bomen in dorpsbos De Hoogte, als start van deze Essenvervang-campagne.

    Bomencirkel Blauwestad

    Nabij  de Wilgenborg in Blauwestad wordt de langste fiets-/voetgangersbrug van Europa aangelegd: de Blauwe Loper. Een nieuwe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad over het Oldambtmeer, een ecologische zone, de snelweg A7 en het Winschoterdiep. Aan de voet van deze toekomstige brug wordt een Bomencirkel geplant door kinderen en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties