Bomenstichting stelt top 10 Bomen van Ereklasse in Overijssel samen

    De Bomenstichting heeft recent de Bomen van de Ereklasse geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze toppers zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de ‘top tien’ van één van onze provincies bekend gemaakt. Na Friesland, Groningen en Drenthe is nu Overijssel aan de beurt.

    Overijssel kent een gevarieerd landschap en een grote rijkdom aan bomen. Belangrijke perioden uit onze geschiedenis zijn terug te vinden in de streeknamen van oude bomen. Zo kent Delden de Kozakkeneik, diende de Kroezeboom op de Fleringer Es tijdens de reformatie als verzamelplaats voor katholieke kerkdiensten in de open lucht en staat in Diepenveen de Kozakkenlinde.

    De tien bijzondere bomen per provincie worden gekozen op basis van criteria als schoonheid, omvang, soort, een bijzonder verhaal enz. Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. De Bomenstichting vraagt op deze manier aandacht voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

    De Top 10 van Overijssel        

    1. De Kroezeboom op de Fleringer Es (1500 – 1600)
    2. Bakspiekereik Lattrop (1810 – 1820)
    3. Es in Dwarsgracht (1820)
    4. Mammoetboom Ledeboerpark Enschede (1880)
    5. De reus van de Worp / esdoorn Steenenkamer (1822 / 1880-1890)
    6. Apostelenbeuk Lutten (1902)
    7. Plataan Potgieterssingel Zwolle (1800)
    8. Kozakkeneik Delden (1600 – 1650)
    9. Oosterse plataan Kalheupinkpark Oldenzaal (1840 – 1850)
    10. De Kozakkenlinde van Diepenveen (1620)

    Foto’s en korte beschrijvingen van de Top 10 bomen van Overijssel staan op de site van de Bomenstichting.

    Landelijke spreiding
    Bij het samenstellen van de Ereklasse per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag e.a. in aanmerking. Maar ook lokale grootheden als de ’Bakspiekereik in Lattrop’ en de ’dikke platanen van Dordrecht’.

    Onbekende helden
    Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, nog onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat bijvoorbeeld de Apostelenbeuk. De oudste peer van Nederland stamt uit 1647 en staat op een hofje in Den Haag.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties