Anthura schenkt ‘vrouwenschoentjes’ aan Zwitsers

    Veredelaar Anthura heeft 3.000 stuks Cypripedium calceolus opgekweekt voor The Swiss Orchid Foundation. De orchidee kom van nature in het wild voor in Zwitserland, maar is geliefd bij stropers en handelaren.

    Cypripedium Calceolus is lastig te vermeerderen en het duurt enkele jaren voordat een zaailing is uitgegroeid tot bloeibare plant. The Swiss Orchid Foundation heeft in eerdere projecten samengewerkt met hobbyisten om jonge plantjes uit te zetten in het wild. Omdat Cypripedium Calceolus kwetsbaar is in zijn eerste levensstadium, overleefden de plantjes dit doorgaans niet. The Swiss Orchid Foundation zocht daarom in 2014 hulp van Anthura bij het opkweken van planten afkomstig van zaad van wilde Cypripediums. Hieruit zijn 3.000 volgroeide planten ontstaan. Anthura had al veel ervaring opgedaan in het vermeerderen en veredelen Cypripediums om die onderdeel zijn van hun van sortiment tuinorchideeën.

    Grootste wilde orchidee

    Cypripedium Calceolus is de grootste in Europa voorkomende orchideeënsoort: 15 tot 60 cm hoog met bloemen van minstens 5 cm breed. Hij dankt zijn naam aan de vorm van de bloem, die enigszins op een damesschoentje lijkt. De plant komt van nature voor in gematigde streken in Europa, onder andere in bossen en bergweiden van Zwitserland, maar ook in Azië, Japan en Noord-Amerika. Ze overleeft extreme kou en heeft koude nodig voor zijn jaarlijkse groeicyclus.

    De plant is populair in de illegale handel, ondanks de zware straffen die hier op staan. Ook overbegrazing van hun biotoop is een bedreiging.

    Anthura ziet de 3.000 planten als een weliswaar beperkte, maar welkome bijdrage aan de biodiversiteit in Zwitserland. Vanuit Bleiswijk gaan vrijwilligers mee om met The Swiss Orchid Foundation de opgekweekte Cypripediums terug te planten op 44 verschillende, zorgvuldig geselecteerde locaties in het Chasseral Regional Park en het Gantrisch Nature Park. Meer info over dit project is te lezen op de site van de Zwitsers

    Cypripedium Calceolus (foto: Judith Prins)

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties