Zaanstad gaat vooralsnog geen Roundup gebruiken om Japanse duizendknoop te bestrijden. Wethouder Gerard Slegers (CDA) heeft dit besloten onder druk van de groene politieke partijen ROSA, GroenLinks en de PvdD.
Dit schrijft de lokale nieuwssite De Orkaan. Eerder had de wethouder aangekondigd Roundup te willen inzetten omdat andere, niet-chemische, methoden te duur en niet effectief zouden zijn. De gemeente heeft de afgelopen jaren maaien, schapenbegrazing en injecteren met heet water uitgeprobeerd. De Japanse duizendknoop komt op 45 plaatsen in Zaanstad voor.
Vrijwilligers inzetten
GroenLinks riep namens de partijen de wethouder op af te zien van het gebruik van het chemische bestrijdingsmiddel. Hier heeft de wethouder gehoor aan gegeven, alhoewel hij niet wilde toezeggen definitief van het middel af te zien. Hij heeft echter wel beloofd om eerst met de milieuorganisaties ZNMC (Zaans Natuur- en Milieucentrum) en KMZ (Kontakt Milieubeheer Zaanstreek) in gesprek te gaan over het inzetten van vrijwilligers. Die zouden de invasieve exoot door middel van uittrekken kunnen bestrijden.
Voor de invasieve exoot Japanse duizendknoop geldt een uitzondering wat het gebruik van Roundup betreft. De plant staat op de lijst van planten en insecten die gericht mogen worden bestreden met gewasbeschermingsmiddelen wanneer dit noodzakelijk is voor de bescherming van de gezondheid van mens, dier of milieu.