In lavendel op een Zuid-Franse kwekerij is Xylella ontdekt. Het Franse landbouwministerie noemt het een uitbraak en heeft onmiddellijk de nieuwste EU-noodmaatregelen genomen.
De kwekerij ligt in Occitanië, bij Toulouse, een gebied dat volgens het Franse landbouwministerie tot nu toe vrij was van Xylella fastidiosa. De quarantaine-bacterie is tijdens een routine-controle gevonden in Lavandula x intermedia ’Grosso’. Volgens de autoriteiten betreft het een uitbraak waarbij uitroeiing noodzakelijk is. Daarop is een bufferzone van 2,5 km rondom de besmetting ingesteld, conform de EU-noodmaatregelen die onlangs zijn versoepeld.
Ondersoort nog niet bekend
Het Franse ministerie heeft tot nu toe 200 monsters genomen van waardplanten rondom de besmetting, niet alleen om te zien of de bacterie verder is verspreid, maar ook om de ondersoort te achterhalen. Dat bepaalt namelijk of waardplanten van andere ondersoorten kunnen blijven staan – wat Frankrijk zelf mag besluiten. Het ministerie is ook bezig met het traceerbaarheidsonderzoek naar de bron van de besmette lavendel. De kwekerij verkoopt aan particulieren.
Een jaar geleden ontdekte het ministerie Xylella voor het eerst in olijfbomen aan de Franse kust, in hetzelfde gebied waar reeds in 2015 de ondersoort pauca was gevonden in Polygala myrtifolia. De ondersoort multiplex was eerder dat jaar gevonden in Polygala op het Franse eiland Corsica; de eerste Xylella-besmetting in Frankrijk. Sindsdien zijn in Frankrijk bijna 50.000 monsters genomen en geanalyseerd; daarvan is 2,8% positief aldus het ministerie.
Foto: Shutterstock