LilyPlus en Captosan 500 S zijn beide nieuw inzetbaar in de broeierij van lelies. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden verleende verder een toelating van OROCIDE PLUS in de bedekte teelten van snijbloemen, snijgroen en trekheesters.
• LilyPlus wordt als groeiregulator voor professioneel gebruik toegelaten voor een indoor dompelbehandeling van leliebollen voor de bloementeelt. De behandelde bollen worden zowel in de kas als op het veld uitgeplant. Het middel wordt toegediend voor het inpakken van de bollen. Het kan gewoon bij het standaard bolontsmettingsbad, in een dosering van 0,45%. Fungiciden in dat bad blijken geen invloed te hebben op de werking van LilyPlus.
Meer knoppen, minder uitval en meer bloemzekerheid belooft LilyPlus, met als werkzame stof een hormoon uit de groep cytokininen. Nog een voordeel: kleinere bolmaten van lelie worden verkoopbaar. Dat zorgt voor lagere bewaar- en transportkosten.
Sinds 2013 is de werking en toepassing van Lilyplus met diverse leliecultivars getest in de vollegrond en bij kistenbroei. Conclusie: gelijke trekduur en gemiddeld 1 knop extra per tak/bolmaat, maar het effect is cultivarafhankelijk. En Oriëntals reageren over meestal beter op het middel dan OT’s.
• Captosan 500 S wordt als schimmelbestrijder uitgebreid in bolbloemen van lelie (grondgebonden bedekte bloementeelt). Het bestrijdt onder meer Penicillium spp., Colletotrichum spp., Pythium spp.
• OROCIDE PLUS is als kleine toepassing toelaatbaar in de bedekte teelten van snijbloemen, snijgroen en trekheesters. Het bestrijdt diverse mijten en insecten. Voor deze uitbreiding is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd (kleine toepassing). Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Ook risico’s aan sinaasappelolie
De werkzame stof van OROCIDE PLUS is sinaasappelolie. Zo onschuldig en mild als het ook klinkt, sinaasappelolie is geen laag-risicostof. Het is een middel van natuurlijke oorsprong, de stof kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit sinaasappelschillen die overblijven na het persen. Maar uit de risicobeoordeling blijkt dat er toch een waarschuwingszin op het etiket komt voor bijen, hommels en natuurlijke vijanden, en de stof is ook geclassificeerd als giftig voor waterorganismen, met langdurige gevolgen. De stof is onder meer irriterend voor de ogen, gebruikers moeten daarom beschermende kleding dragen.
Maar sinaasappelolie is van natuurlijke oorsprong, niet persistent in het milieu en kan ook worden toegepast in de biologische landbouw. Doordat de blootstellingsconcentraties in het oppervlaktewater door toepassing van het middel in de bedekte teelten van paprika en tomaat en planten uit de komkommerfamilie en sierteelt onder de normen blijven, past het middel wel in het streven naar duurzaamheid.
In de Bloemisterij van 1 november een uitgebreider artikel over proefresultaten met LilyPlus.