Visa in Azië zijn big business

    Een gewone dag bij het Thaise consulaat in Vientiane, Laos. Hier moet je zijn voor visa voor Thailand. Het gaat open om half 9 maar om half 8 staat er voor de poort al een rij waar je het eind nauwelijks van kan zien. Toeristen, backpackers, studenten en gepensioneerden staan in de rij om een visum voor Thailand aan te vragen. Rondom het consulaat gonst het ook van allerlei aanverwante activiteiten. Venters met water en snacks, taxi’s, tuk tuks, copyshops, en scharrelaars die je tegen betaling een plaatsje voorin de rij regelen.

    Visa zijn niets meer dan twee dingen. Het eerste is het ene land tegen het andere: moeten wij een visum voor jouw land hebben, dan moeten jullie er een voor ons land hebben. Ten tweede, zoals overal binnen Azië, visa zijn een melkkoe.

    Neem Thailand als voorbeeld. Wil je als buitenlands kind in Thailand naar school? Dan heb je een studentenvisum nodig. Dat kun je alleen buiten Thailand aanvragen. Dat betekent dus een visumreis naar Laos. Daar aangekomen, u raadt het al, heb je een visum nodig om Laos binnen te komen. Die kun je op het vliegveld tegen betaling regelen. Daarna is het Thaise consulaat aan de beurt. Daar is een papierwinkel vereist. Heb je eenmaal een visum, dan kun je nog steeds niet langer dan 2 of 3 maanden blijven, afhankelijk van je nationaliteit. Daarna moet je het verlengen of vernieuwen. Tegen betaling, uiteraard.

    Een snelle som c.q. schatting, leert dat er zo tussen de 400 en 500 mensen per dag naar het Thaise consulaat komen voor een visumaanvraag. Kosten zijn, afhankelijk van het type visum. tussen de 1.000 en 5.000 Thai bath. Neem een gemiddelde van 2.000 bath, 450 mensen per dag, 5 dagen per week, 50 weken per jaar is 225 miljoen Thai bath. Er gaan er ongeveer 37 van in 1 euro. Die som leert dat een simpel consulaat een jaaromzet maakt van 6 miljoen euro alleen aan visa.

    Visa in Azië hebben niets van doen met het reguleren van bezoekers, je kunt via allerlei ‘visatrips’ net zo lang in een land blijven als je wilt. Visa zijn ’just big business’ in heel Azië. Op China na dan, daar is een visum wel een serieus iets. Als China niet wil dat je binnenkomt, of binnen blijft, dan kun je het gewoon vergeten.

    Cok Harteveld,

    Directeur Van den Berg Roses, China

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties