De derde zomer op rij met droogte en hitte heeft bomen kwetsbaarder gemaakt, zo blijkt uit een video die op GrootGroenPlus is gelanceerd. In een nabespreking op de vakbeurs reageren kwekers niet echt verrast, maar ze uiten wel hun zorgen.
In de video ’Afstervende bomen, hoe komt dat?’ laten vier personen hun licht schijnen op het fenomeen dat zichtbaar is in bos- en natuurgebieden: onderzoeker Paul Copini, ecoloog Bert Maes, kweker Marc Lodders en klimatoloog Reinier van den Berg. Zo zegt de laatste dat bomen na de derde droge en hete zomer verzwakt raken door gebrek aan water of te veel hitte. „Soms zo heet, dat bladeren als het ware verbranden.”
Na de lancering op GrootGroenPlus vond in de GGP-studio in Zundert een nabespreking plaats met Frank Roelands (Roelands Boomkwekerijen, Zundert) en John Dictus (Boomkwekerij Dictus-Hereijgers, Achtmaal).
Roelands was niet echt geschrokken van de beelden van afstervende bomen. „Het was te verwachten, met droogte en hitte krijgen ze veel stress”, zei de kweker. Hij heeft bladverbranding ook op de kwekerij gezien. „Vooral in de nazomer, er zat behoorlijke groei op de planten. Met nat houden kun je verbranding voorkomen.”
Ook Dictus zag bladverbranding. „Niet alleen bij beuk, maar ook bij hazelnoot. Maar ik moet zeggen dat de planten redelijk snel weer herstelden. De kwaliteit is nu niet anders.”
Beeld: GrootGroenPlus/Freson Producties