Vaste plantenkwekers discussiëren over exoten

    Bij kwekers is er veel onduidelijkheid over de impact van de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten en wat zij er tegen kunnen doen. Tijdens de jaarvergadering van de LTO-cultuurgroep van vaste plantenkwekers op 20 december werd hierover gesproken.

    Voor waterplantenkwekers zijn de eerste gevolgen van de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten al merkbaar. Zeven waterplanten, waaronder Eichhornia crassipes (waterhyacint) en Cabomba caroliniana (waterwaaier) mogen sinds 3 augustus niet meer worden gekweekt, verhandeld en worden toegepast. De Unielijst met verboden planten dreigt echter veel langer te worden. Juriste Europees recht Erna Philippe-Gho gaf tijdens de jaarvergadering een presentatie over de Europese Verordening.

    Tijdens de presentatie ontstond onder de aanwezigen vooral discussie over wat je als kwekers tegen de verordening kunnen doen, hoe je dat moet doen en op welk moment je in actie moet komen. Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten, verwacht dat ongeveer 20% van het huidige sortiment binnen enkele jaren komt te vervallen als Europa doorgaat met het uitbreiden van de Unielijst. Philippe-Gho adviseert daarom om vooral de aanval in te zetten op de procedures rond de verordening en hierbij samen op te trekken met andere belanghebbenden in zowel de planten- als dierensector.

    Samen met Boomkwekersdag
    De Cultuurgroep Vaste Planten hield haar jaarvergadering dit jaar voor het eerst voorafgaand aan de landelijke Boomkwekersdag van LTO in Echteld. „We zullen moeten evalueren hoe dit bevalt”, aldus voorzitter Aad Vollebregt. De opkomst was vergelijkbaar met voorgaande jaren toen de jaarvergadering begin februari werd gehouden en doorgaans gekoppeld was aan een bedrijfsexcursie.