Kort na de jaarwisseling wordt er vaak teruggeblikt, maar ook vooruit gekeken. Nu is in de boomkwekerijsector januari niet de meest gelukkige maand. Het weer en de voorspelling daarvan moeten goed blijven. Ook moet de handel stand houden.
Als daarvan er één tegen zit, kan dit het resultaat voor een heel jaar maken of breken.
Het is bekend dat de eindcijfers en de begincijfers een rol van betekenis kunnen vervullen voor het bedrijfsresultaat. De waarde van de voorraad kan daarbij van wezenlijke invloed zijn. Van iedere serieuze kweker en handelaar wordt rondom de jaarwisseling verwacht dat de voorraad correct wordt opgenomen.
Nu zijn er kwekers die een extra kunstje menen te beheersen van voorraadwaardering. Daarmee willen zij het oude en toekomstige bedrijfsresultaat een beetje meer “regelen”. Als zij een goed jaar achter de rug hebben, hebben zij een voorraad met weinig waarde. Bij een tegenvallend bedrijfsresultaat in het oude jaar hebben zij een stevige, waardevolle voorraad. De inschatting van het bedrijfsresultaat van het aankomende jaar wordt “meegewogen” bij de waardering van de plant- of boomopstanden op 31 december.
Gedurende het jaar willen dergelijke kwekers de voorraad ook nog wel eens rooskleuriger doen voorkomen in geval van een financieringsaanvraag. Ook als extra uitleg gevraagd wordt door de bank vanwege een financieel zwakke positie, is de voorraad ineens om door een ringetje te halen. Dergelijke ondernemers denken dat je een spreekwoord mag hanteren uit de Amerikaanse juristerij: “de waarheid kent meerdere gedaantes”. Echter als het gaat om voorraadwaardering mag je wel voorzichtig zijn, maar mag je de waarheid geen geweld aandoen. Daarmee kun je immers heel fors in de eigen voeten schieten.
Als aan het licht komt dat de opgevoerde voorraadcijfers een duidelijk ander beeld geven dan de werkelijkheid, is het niet alleen de belastingdienst die de kweker met een boete kan opzadelen. In extreme gevallen kan zelfs een officier van justitie een kweker peentjes laten zweten bij een strafrechtelijke vervolging. Daarnaast heeft de bank het recht om alle financieringen op te zeggen vanwege een dergelijk bedrog. Wanneer na een bedrijfsovername gesjoemel met de voorraad aan het licht komt, kan zelfs de gehele overname teruggedraaid worden. Sjoemelen met de voorraad kan een berg ellende geven. Het lijkt zo voordelig, maar sjoemel niet met de voorraad en blijf correct.