De Unie van Bosgroepen waarschuwt voor de steeds vaker voorkomende roetschorsschimmel (Cryptostroma corticale) in bossen van hun leden. De schimmel kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten veroorzaken. Het is nog niet duidelijk welke omstandigheden precies leiden tot meer aantasting, en wat de beste oplossing is voor dit probleem. Dat meldt de Unie van Bosgroepen op haar website.
Belangrijk om te weten is volgens de Unie van Bosgroepen wel dat de schimmel weliswaar vaker, maar nog steeds slechts sporadisch voorkomt. Ook in Duitsland, waar de ziekte al langer voorkomt, gaat het om kleine aantallen. βOnze Duitse collegaβs hebben er al sinds 2005 mee te maken; meestal met zeer weinig gevallen, en met zo nu en dan een opleving.β Het eerste bevestigde geval in Nederland werd 2014 vastgesteld.
Vooral gewone esdoorns
Roetsschorsschimmel komt vooral voor op gewone esdoorns (Acer pseudoplatanus). βWe zien tot nu toe zelden of nooit aantasting door roetschorsschimmel bij de Noorse esdoorn en de Spaanse aak (veldesdoorn). Misschien zijn deze soorten minder gevoelig voor de schimmel, misschien komt het door het kleinere areaal in Nederland.β
De Unie van Bosgroepen benadrukt dat de gewone esdoorn een waardevolle boomsoort is. βDe gewone esdoorn komt veel voor in ons land en wordt gezien als een belangrijke rijkstrooiselsoort; een waardevolle toevoeging voor een gevarieerd en veerkrachtig bos.β
Advies bij aantasting roetschorsschimmel
Bij een vermoedelijke aantasting adviseren de Bosgroepen om contact op te nemen met een gespecialiseerde boomverzorger of met de Bosgroepen zelf. Verder is het belangrijk om het publiek te informeren, niet met takken te gaan slepen en bij het werken met aangetaste bomen, beschermende kleding te dragen. Stigas heeft een informatiedocument over werken met besmette bomen.
Lees meer over roetschorsziekte en Acer pseudoplatanus op het Platform Groen.