Poll Bloemisterij: Wie wordt de nieuwe land- en tuinbouwminister?

    De formatie duurt voort en voort, maar de geluiden dat het verwachte kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zestien ministers telt worden steeds luider. Dit zijn drie ministers meer dan in het huidige kabinet. Op voorspraak van met name het CDA lijkt de terugkeer van een minister van Landbouw en Voedsel na zeven jaar afwezigheid aanstaande. Maar wie wordt deze bewindspersoon en wie zie jij graag als vertegenwoordiger van de tuinbouw aanschuiven bij de wekelijkse ministerraad?

    De vraag bij de poll van het Vakblad voor de Bloemisterij is dan ook: wie wordt de nieuwe minister van land- en tuinbouw? Dat begint al bij de vraag welke partij de voorman- of voorvrouw de sector graag wil vertegenwoordigen. Hij of zij krijgt ook zaken als gewasbescherming, mest en voedselcontrole (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA) op het bord, geen dossiers waar je snel goed mee scoort in de publiciteit. Het CDA, van oudsher de partij met een grote achterban in de land- en tuinbouw, lijkt het meest aanspraak te maken op de ministerspost.

    Tot nu toe zijn niet veel namen van potentiële bewindslieden op landbouw de revue gepasseerd. Zingt je naam al vroeg rond op het Binnenhof, dan is het veelal ook een indicatie dat je het niet wordt. In de Bloemisterij Poll opperen we daarom zelf enkele prominente CDA’ers. Zoals Albert-Jan Maat die na zijn vertrek als voorzitter van LTO Nederland de handen vrij heeft. Hij heeft ruime bestuurlijke ervaring, kennis van de sector en een goed politiek netwerk in Den Haag en Brussel. De eveneens ervaren Niek Jan van Kesteren springt wellicht wat minder in het oog, maar als voorman van Greenport Holland en gewezen directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW is hij gepokt en gemazeld als bestuurder.

    Ook plaatsen we uiteraard Nico van Ruiten bij de genomineerden, want hij heeft met zijn afscheid nog niet expliciet duidelijk gemaakt welke uitdagingen hij nu gaat oppakken. Wellicht liggen die op het Binnenhof? Als het kabinet een visionair wil die land- en tuinbouw direct aan kennis, energie en klimaat koppelt, kan Rob Baan een mooie keuze zijn. Met Koppert Cress heeft Baan bewezen teelt op een uitgekiende wijze te combineren met marketing, gezondheid en duurzaam ondernemen. Ook op het handelsfront laat Baan zich als ambassadeur voor zijn bedrijf niet onbetuigd.

    Vanzelfsprekend kan ook een vrouw de land- en tuinbouw toegewezen krijgen. De laatste minister tot dusver was tenslotte CDA’er Gerda Verburg in 2010. Mocht de ChristenUnie in het kaartspel op het Binnenhof de minister leveren, dan staat Carla Dik-Faber, de woordvoerster landbouw in de Tweede Kamer, ongetwijfeld bovenaan. Ook D66 kan zich de landbouw toe-eigenen met een opvolger van Laurens-Jan Brinkhorst. Dit kan de ervaren parlementariër Stientje van Veldhoven zijn, maar zij wordt door D66 zeker naar voren geschoven als minister van Klimaat en Energie (waarschijnlijk ook een nieuw ministerie). Tjeerd de Groot, gewezen directeur van de zuivelpromotie Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) én voormalig assistent van Brinkhorst, zit sinds maart van dit jaar als landbouwwoordvoerder namens D66 in de Tweede Kamer. In de verdeling van de posten kan het ministersschap zo naar hem toerollen.

    Wie zie jij graag als minister van Landbouw? Doe mee vul de poll in. Ook kan je onderaan andere kandidaten nomineren.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties