Ook Green Well Westland ligt stil door onverwachtse tegenvaller

    Na Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker, blijkt nu ook het geothermieproject Green Well Westland in Honselersdijk stil te liggen. Het aardwarmtecluster is al enkele weken uit productie vanwege  ’vervanging’ van de aanvoerleiding. Na een reguliere inspectie in opdracht van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) bleek vorige maand dat de casing op enkele plekken door slijtage te dun was geworden. „Er wordt nu een nieuwe, dunnere buis ingeschoven, een operatie die ons zo’n €500.000 kost. Eind deze week hopen we echter weer in productie te zijn”, aldus woordvoerder Jos Scheffers.

    De camera-inspecties maakten volgens Scheffers zichtbaar dat er sprake was van wanddikteafname door slijtage, waardoor ingrijpen noodzakelijk was. Hij spreekt van een onaangename verrassing. „Op een bepaalde diepte zit er gas in het water, dat het staal aantast. Dat is de oorzaak van de slijtage.” Het bovenste deel van de in totaal 2.500 m lange leiding wordt nu aangepakt. Daarbij gaat het over een lengte van zo’n 1.300 tot 1.400 m. „De nieuwe buis die we erin schuiven, heeft een bepaalde behandeling gehad waardoor die beter bestand is tegen de invloed van het gas”, aldus Scheffers.

    Mogelijke terugval warmteproductie
    Doordat de nieuwe buis dunner is, bestaat het risico dat de warmteproductie terugvalt „We hebben nu een debiet van zo’n 170 m3/uur, maar dat kan weleens teruglopen naar 150 m3/uur. Voor onze warmteafnemers heeft dat jaarrond geen gevolgen, misschien dat ze alleen op heel koude dagen iets zullen merken. Wat de exacte gevolgen van de dunnere buis voor de warmteproductie betekenen, zullen we echter pas weten zodra we weer vol in productie zijn. En dat is pas over tien dagen.”

    In 2015 lag Green Well Westland negen maanden stil vanwege een kleiprop –  ontstaan door een lekkende koppeling op 2.400 m diepte – die de aanvoerleiding blokkeerde. Het aardwarmteproject van Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker ligt sinds afgelopen zomer stil door een breuk op 1 km diepte in de aanvoerleiding. De kwekerij gaat de leiding hoogstwaarschijnlijk niet repareren. In plaats daarvan wordt een nieuw doublet geboord.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties