OCAP: ’Vannacht hopelijk weer voldoende CO2’

    Een grote storing bij Shell, hoofdleverancier voor Ocap-CO2, is bijna opgelost. Ocap-woordvoerder Robert Jan Cabon hoopt dat alle benodigde installaties vannacht weer volledig in bedrijf zijn. Zaterdag 22 juni ontstond een groot probleem bij de Shell-bron. De tweede bron bij Alco was toen tijdelijk in onderhoud.

    Bio-ethanolproducent Alco Energy Rotterdam (AER), kortweg Alco, levert 33% van de Ocap-CO2. De overige 66% is afkomstig van Shell. Daar ontstond zaterdag 22 juni een probleem aan de apparatuur om CO2 richting Ocap te kunnen leveren. De CO2-voorziening bij Alco was op dat moment in onderhoud. Sinds begin week 26 is daar weer productie.

    Twee bronnen is te weinig

    „De levering van Ocap-CO2 ging de afgelopen tijd best goed. Zal je net zien dat onze twee bronnen tegelijk uit productie zijn. Het bewijst weer eens dat we meer bronnen nodig hebben. Dan heb je meer backup en kan je gewoon het benodigde onderhoud plegen”, aldus Ocap-woordvoerder Robert Jan Cabon. Hij weet dat er momenteel ook onvoldoende vloeibare CO2 is. „In de zomer is er altijd veel meer vraag dan aanbod van vloeibare CO2. Het aantal bronnen is ook daarvan beperkt.”

    UPDATE: de storing bij SHELL is afgelopen nacht verholpen. Vrijdag 28 juni weer voldoende Ocap-CO2

    Backup-contracten

    Voor de paar telers met een backup-contract heeft Ocap op Pernis buffertanks met CO2. Die klanten kregen afgelopen de hoeveelheid CO2 die ze willen. Toen de bron bij Alco begin deze week weer in productie was, kon Ocap zijn overige tuinbouwklanten in een deel van hun CO2-behoefte voorzien. Telers konden bijvoorbeeld drie vollast-uren CO2 per dag van Ocap krijgen.

    Zo lang mogelijk doseren

    „Wij adviseren onze klanten om de hoeveelheid CO2 die ze wel kregen, uit te smeren over het dubbele aantal uren. Zo lang mogelijk doseren is het gunstigst. De CO2-slangen liggen onder in het gewas, dus bij dosering komt er dan altijd ‘verse’ CO2 langs het gewas”, aldus adviseur Marco de Groot van FloriConsult. Hij voegt toe dat hij net als zijn collega’s de afgelopen jaren bij eerdere storingen met CO2-leveringen nooit nadelige gewasreacties zag in alstroemeria’s en gerbera’s. Je merkte het niet aan de productie of kwaliteit.

    Stop CO2-dosering bij hoge etmalen

    Rene Corsten van Delphy adviseerde zijn klanten de afgelopen warme dagen om juist helemaal geen CO2 te doseren. „Bij etmaaltemperaturen boven de 24-25 C stagneert de knopvorming van chrysant. Blijf je de gewasgroei dan stimuleren met het doseren van CO2, dan stimuleer je vooral de uitgroei van zijscheuten. Die doorwas wil je niet. Zodra de nachten weer koeler zijn, heeft CO2 doseren weer zin.”

    .

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties