Als het aan Dalina Genetics uit Denemarken had gelegen, waren ze al veel eerder officieel lid geworden van FlowerTrials, maar eerdere aanmeldingen werden afgewezen. Het is volgens directeur Hans Henrik Kampmann aan de meer openheid van het evenement te danken dat lidmaatschap geen probleem meer is.
Dalina is gespecialiseerd in de veredeling van dahlia, osteospermum, gentiana en balkongroenten zoals tomaat en rode peper. Het is echter niet voor de eerste keer dat Dalina op de FlowerTrials staat, maar dan niet officieel. En Kampmann is er erg blij mee, want het is zo vlak voor de zomer het evenement waar je als veredelaar bij wil zijn, net als de IPM eind januari. Zeker als een iets kleinere veredelaar die met capaciteit heeft om zich op sociale media te profileren, zeker in het geweld van grotere branchegenoten. „FlowerTrials trekt zowel vaste als nieuwe klanten. Met vaste klanten bespreek je het afgelopen en komende seizoen en nieuwe klanten zijn essentieel voor de bedrijfscontinuïteit. Relaties die je 1 op 1 spreekt op de FlowerTrials. Zeer waardevol dus”, meldt Kampmann.
Leren
In die gesprekken wordt veel duidelijk aldus Kampmann, vooral welke waardecreatie gewenst is bij consumenten. Een goed voorbeeld vindt hij de behoefte aan bicolours. „Die wens kwam ongeveer twee tot drie jaar geleden en we zijn dat toen zowel in onze dahlia, osteospermum als gentiana gaan inbouwen. Het maakt nu circa 15% van ons assortiment uit.”
Dahlia Cancun (foto) vindt Kampmann een mooie noviteit wat betreft een bicolour. Het kan een mooie stevige plant worden als telers er alert op zijn dat de plant niet te groot wordt. Driemaal remmen met Alar is wel noodzakelijk. Dat geldt trouwens voor alle potdahlia’s.
Kampmann vestigt ook nog graag de aandacht op een pitloze paprika geteeld groenteplant met plukvruchten. Deze plant wordt dus niet gezaaid maar gestekt opgepot, net als sierplanten. De smaak is zoet, maar minder sterk dat vruchten met zaden. Dalina is in 2016 als eerste veredelaar met deze noviteit op de markt gekomen en ze zijn nu volop verkrijgbaar. De aantallen liggen nu tussen de 1.000 en 5.000 per week.