‘Hoe hoger de temperatuur oploopt, des te korter worden de broeken.’ Dat gezegde klinkt met regelmaat op zomerse dagen. Echter dit fenomeen is met name in buitenteelten uit den boze. Lang geleden gold daarvoor het devies al ‘lange mouwen en lange broeken want wat goed is voor de kou, is ook goed voor de hitte.’ Een recent voorgelegde situatie leerde mij dat dit nog steeds geldt.
Een kweker had een brief gekregen van een arbeidsrechtjurist. In deze brief werd hij aansprakelijk gesteld voor de inkomens- en letselschade die een werknemer had opgelopen. Betrokken werknemer was jarenlang dag in dag uit buiten bezig met plant- en boomverzorging totdat hij ziek werd. De vage klachten waarmee hij zich ziek gemeld had, escaleerden. Wat in aanvang op griep leek, leidde tot een ziekenhuisopname met ernstige gewrichtsklachten en verlammingsverschijnselen. Er werd door de specialist spierdystrofie als gevolg van de ziekte van Lyme vastgesteld. Er volgden een zeer stevige antibioticakuur en een langdurig revalidatieproces. De medewerker hield er blijvende klachten aan over. Nog steeds is hij niet in staat langdurig te staan of meer dan korte afstanden te lopen.
De brief van de arbeidsrechtjurist borduurt voort op eerdere rechtspraak waarin werkgevers door de rechter aansprakelijk werden gesteld voor de gevolgen van beroepsziektes. De ziekte van Lyme had als zodanig de rechter inmiddels gepasseerd. Ook in die zaak moest de werkgever opdraaien voor alle schade die de werknemer van de ziekte bleef ondervinden. De rechter achtte voldoende bewezen dat iemand, die met regelmaat buiten bezig is in het groen, daarbij een tekenbeet kan oplopen. Zowel de werknemer als de werkgever waren dus de pineut van één minuscule teek.
Er wordt aangenomen dat jaarlijks meer dan 90.000 mensen in Nederland gebeten wordt door een teek. Uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dat 22% van de teken drager is van het Lymevirus. Het is dus onvermijdelijk dat in buitenteelten teken verzeild raken die het virus bij zich dragen. Boom- en plantentelers dienen hun medewerkers daarop attent te maken, maar niet alleen dat. Naast lange broeken en lange mouwen, moet er dagelijks met insectenwerende middelen worden gewerkt. Op hete dagen wordt het dus zweten. Maar liever dat dan levenslang ellende.