Lockdowns: veilingen en handelaren wachten af

    Het is nog niet duidelijk wat de Duitse en Nederlandse lockdown voor de bloemenhandel in die landen betekent. Veilingen en handelaren nemen een afwachtende houding aan. „Het was niet wild op de klok vanmorgen.”

    Dit weekend werd bekend dat in Duitsland winkels die geen essentiële goederen verkopen dicht moeten tot 10 januari. In Nederland moeten de winkels waarschijnlijk zelfs tot 19 januari dicht. Wat dit betekent voor de bloemenhandel is nog niet geheel duidelijk.

    Minder vraag

    Moeten bloemenwinkels en tuincentra dicht? Of mogen ze alleen op bestelling leveren? Dat is nog niet bevestigd. Vanavond komt daar meer duidelijkheid over. De groothandel blijft open.

    In afwachting op wat mogelijk komen gaat neemt de handel een afwachtende houding aan. „Er was wel minder vraag”, meldt woordvoerder Michel van Schie over de Royal FloraHolland-vestigingen. „Maar het was niet desastreus.”

    Lijnrijder Cees Heemskerk koopt in op Rijnsburg. Hij zag de prijzen wegzakken. Amaryllis die vorig week voor €1,20 van de hand ging, deed nu 60 cent. Producten die niet gewild zijn met de Kerst hadden het nog lastiger. Maar het was niet zo dramatisch als in maart. Heemskerk kocht vandaag ook maar 20% van wat hij normaal op maandag koopt. Afgelopen vrijdag kocht hij niet. „Ik haal geen gekkigheid uit, ik hou geen voorraad aan.”

    Aanvoerregulering

    Rijden naar Duitsland blijft Heemskerk wel. Alleen op bestelling. Al moet hij voor 20 rozen naar zijn klanten in Duitsland. Ze zijn hem dan niet vergeten als ze dan in januari de deuren weer open mogen doen.

    Royal FloraHolland wacht af. Vanmorgen was er overleg van het Crisis Management Team. Als er maatregelen genomen worden – in de vorm van de aanvoerregulering – dan start dat niet eerder dan woensdag, weet Van Schie.

    „Het viel vanmorgen niet tegen”, zegt commercieel directeur Guus van Logtestijn. Het was stabieler dan op 13 en 16 maart, minder dramatisch. Vanmorgen ging hij extra vroeg naar Plantion om te zien of de geannuleerde directe handel de klokhandel in de wielen reed. Want dat is wat we via verschillende kanalen horen. Directe orders gaan niet door. Intratuin stelde gisteren al haar orders tot nader order uit.

    Foto Shutterstock

    Van Logtestijn zag dat er druk zat op de kerststerren, de rest viel hem niet tegen. „We zullen kijken of de komende dagen verplaatsing plaatsvindt van direct naar klok. We proberen de balans te houden tussen de vraag en aanbod op de klok.” Van Logtestijn zegt kritisch te zijn op de aanvoer en te kijken wat kwekers vorige week aanvoerden en wat de verwachting is.”

    Kunst- en vliegwerk

    Ook op Veiling Rhein-Maas wacht men af. Vanavond wordt duidelijk wat de gevolgen van de Duitse lockdown voor de bloemen- en plantenverkoop betekent en hoe de verschillende deelstaten acteren. En dan komt ook Mark Rutte nog met zijn zoveelste persconferentie. Een ding is duidelijk voor directeur Cees Hoekstra: de groothandel is niet getroffen. Maar mogen bloemisten open blijven of moeten ze met kunst- en vliegwerk via internet en de achterdeur hun bloemen gaan verkopen?

    Vanavond weet Hoekstra meer. Op de klok van VRM was het in ieder geval niet wild vanmorgen en er zijn directe deals afgezegd. „Iedereen gaat ervan uit dat de lockdown in Duitsland wordt doorgetrokken tot 31 januari. We zitten dus nog 7 weken met deze onzekerheid, dat is veel. Wij waren op weg naar en omzet van €400 miljoen, dat gaan we niet redden. Morgen laten we weten of we veildagen schrappen, ik sluit dat niet uit.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties