Kleine koersverschillen in gas en elektriciteit

    De koers van de gasprijzen voor de lange termijn is stabiel, ondanks dat de prijs van olie dalende is. Wel zijn de prijzen voor de korte termijn in de loop van de week gestegen om later ook weer naar het oude niveau terug te keren. Als reden hiervoor kunnen we opmerken dat er aan de aanbodzijde een kleine afname was door onderhoudswerkzaamheden.

    Onlangs hebben Shell en Qatar een leveringsovereenkomst afgesloten voor de levering van LNG gas medio 2019. Verwacht wordt dat de LNG zal worden afgeleverd aan de import-terminals in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De huidige leveringscontracten tussen Qatar en Japan verlopen in hetzelfde jaar en zullen vermoedelijk niet verlengd gaan worden, oorzaak hiervan is dat Qatar extra hoge tarieven heeft gerekend op het moment dat Japan kampte met de gevolgen van een tsunami waardoor de kerncentrales stil gelegd zijn en ze plots afhankelijk werden van LNG gas. De Japanners kunnen inmiddels kiezen voor LNG(schalie) gas uit Amerika, hiervoor hebben ze de voorkeur uitgesproken.

    Elektriciteit

    De korte termijncontacten zijn deze week opgelopen en zijn inmiddels ook al weer aan het dalen, dit als gevolg van het warme weer. De lange termijncontacten zijn licht opgelopen in navolging van de kolenprijzen maar beide laten aan het einde van de week weer een kleine daling zien.

    In Nederland is afgelopen week zeer veel zonne- en windenergie opgewekt, dit heeft er in geresulteerd dat de dagprijzen niet naar grote hoogte stuwden maar ondanks een verhoging toch nog binnen de perken viel.

    Dat de prijs voor kolen een stijgende trend vertoont is te wijten aan de grillige Chinese vraag naar deze brandstof, ze importeren steeds meer kolen door de productiebeperkende maatregelen in eigen land als gevolg van gemaakte klimaatafspraken. Als de Chinezen de importprijzen te hoog vinden dan gaan ze toch zelf extra produceren.

    Olie

    Ook deze week is de koers van olie gedaald na het bekend worden van de olievoorraden in Amerika. De ruwe olievoorraden in Amerika zijn afgelopen week afgenomen met 2,45 miljoen vaten. Deze afname is dermate gering dat handelaren sceptisch blijven over de inspanningen van OPEC-landen en Rusland om het wereldwijde overaanbod terug te dringen.

    De productie beperkende maatregelen van de olieproducerende landen worden ondermijnd door de stijgende productie in andere landen, waaronder die van schalie-olie Verenigde Staten. Uit de meest recente data blijkt dat het aantal operationele boorinstallaties in Amerika onlangs is gestegen met zes tot een totaal van 747 boorinstallaties, het hoogste niveau in 26 maanden.

    Libië, lid van oliekartel OPEC, is vrijgesteld van de productieverlaging. Dit land heeft inmiddels de productie verhoogd tot bijna 900.000 vaten per dag, hiermee hebben ze hun korte termijn doelstelling zo goed als bereikt.

    Nigeria is ook een land dat niet verplicht is te beperken, dit land wordt door handelaren in staat geacht de productie nog behoorlijk op te kunnen voeren.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties