Na de European Tree Worker en de European Tree Technician is er in de toekomst ook de European Tree Manager. Althans, als het aan IPC Groene Ruimte ligt. Het Arnhemse opleidingscentrum start in mei met een pilot-cursus die inmiddels vol zit met zo’n 20 aspirant-European Tree Managers.
IPC Groene Ruimte ontwikkelt de opleiding voor mensen die aan het werk gaan bij een gemeente, provincie, waterschap of een andere terreineigenaar. De nadruk van de opleiding ligt op management en beleid. Vaak maken de beheerders (Tree Managers) deel uit van een team dat naast bomen ook ander groen, water, riolering, straatverlichting, bos, natuur, landschap en verkeerswegen onderhoud. Goed kunnen samenwerken is daarom een onmisbare eigenschap van de ETM’er volgens het opleidingsinstituut.
Soft skills
Volgens Mark van Essen van IPC Groene Ruimte is er in de markt veel behoefte aan zo’n opleiding: „Vaak worden er op de plek van een boombeheerder al dan niet tijdelijk ETT’ers neergezet. Maar binnen zo’n organisatie is er veel meer nodig dan alleen technische kennis van bomen. Het gaan ook om een visie op het bomenbestand en soft skills zoals communicatie. Hoe ga je in samenwerking met andere partijen thema’s als duurzaamheid of biodiversiteit praktisch invullen? Daarom hebben we besloten deze opleiding op te zetten.”
Geen EAC opleiding
Anders dan de naam doet vermoeden, is de opleiding tot European Tree Manager niet verbonden aan de European Arboricultural Council (EAC), zoals de opleiding tot ETW’er en ETT’er dat wel zijn. Van Essen: „Maar misschien gebeurt dat in de toekomst nog wel, als de EAC daar belangstelling voor heeft.”
De situatie in Nederland is ook vrij specifiek volgens Van Essen: „We hebben veel internationale contacten en het blijkt dat in sommige gebieden ook wel behoefte aan zo’n opleiding is, zoals in Londen. Maar in veel landen ook niet, omdat daar bijvoorbeeld meer ruimte is. We willen sowieso niet wachten tot de EAC iets in gang zet, want dat gaat niet zo snel. Onze opleiding gaat bovendien ook echt in op de Nederlandse situatie.”
De opleiding zelf
De ETM opleiding bestaat uit dertig lesdagen en start in de laatste week van mei van dit jaar. Na afronding van de opleiding eind maart volgend jaar zal het examen plaatsvinden in de eerste helft van april. Er is in de opleiding gekozen voor een vaste lesdag per week en geen aaneengesloten lesdagen.
Een specifieke vooropleiding is geen vereiste. Wel is een bepaalde voorkennis noodzakelijk. Van Essen: „Tijdens een intakegesprek stellen we vast of het de juiste opleiding is voor een kandidaat. Je moet wel iets met groen en bomen hebben en beschikken over HBO werk- en denkniveau.”