Deltae Innovation Solutions heeft berekend in hoeverre zijn nieuwe systeem van ondergrondse wateropslag, dat nu met Treeport getest wordt bij Boomkwekerij Bömer, zal functioneren in de praktijk.
Het systeem van Deltae Innovation Solutions bestaat uit een watertank van aluminium staven die je als een pakket in elkaar kunt klikken. Het Zundertse bedrijf van civiel ingenieur Tijmen Dekkers heeft theoretische berekeningen losgelaten op een model van het systeem, waarvan nu een kleine pilot (24 kuub) ligt bij Boomkwekerij Bömer in Zundert.
Er is berekend dat de theoretische leeglooptijd 304 seconden bedraagt. Die tijd zal theoretisch nodig zijn om het systeem te laten leeglopen of vollopen met water, bijvoorbeeld na hevige neerslag. De praktische leeglooptijd is iets langer, 327 seconden. „Dat betekent dat het systeem in de praktijk moet kunnen werken”, aldus Dekkers.
Waterkwaliteit, sterkte en stabiliteit testen
Nu het hydrologisch functioneren van het systeem is aangetoond, gaat Deltae Innovation Solutions begin september de waterkwaliteit erin testen. Ook zal getest worden of de luchtdruk in de tank, als die niet met water maar met lucht is gevuld, voldoende vermindert om water snel te kunnen inlaten.
Op het eind van de proef, verder in het najaar, worden de sterkte en stabiliteit van de constructie getest: hoeveel belasting kan de ondergrondse wateropslag maximaal dragen als dit onder een bedrijfserf ligt? „Dan bekijken we bij welke belasting het systeem zal bezwijken.”
Een tweede pilot van het systeem wordt bij TU Delft uitgevoerd. Daarna is het de bedoeling om het systeem middels een derde pilot in de praktijk te demonstreren.
Beeld: Deltae Innovation Solutions