Inflatie is voedsel voor de gedachten

    Het nieuws van de afgelopen weken begint steeds meer signalen op te pikken van een periode van mogelijke inflatie. Afgelopen week begon Klaas Knot, directeur van de Nederlandse Bank, zich in een bericht op NU.nl te roeren over dit onderwerp. Ook andere economen zien de voortekenen van inflatie op de wereldwijde economie afkomen. Tijd om je zorgen te maken? Of zie je kansen aan de horizon?

    Terug naar de signalen uit de markt. We hebben in Europa, Noord Amerika en Azië bijna de laatste systeemcrisis van Corona achter ons gelaten, de meeste sectoren draaien op volle toeren, consumentenbestedingen zitten op een hoog niveau, de rente is laag, in de belangrijkste afzetmarkten van de Nederlandse sierteelt staan de signalen op groen door economische meewind. De vraag die opkomt, hoe lang nog? De eerste signalen dat de lange rente gaat stijgen, zijn recent afgegeven. De ECB denkt hard na om haar steunmaatregelen, geheel of gedeeltelijk af te bouwen en heeft hiermee al een start gemaakt. Grondstofprijzen zitten in de lift, olie en gasprijzen lopen op, staal en bouwkosten stijgen fors, arbeidskosten lopen op door schaarste als gevolg van extra vraag. Het gevolg is dat de kostprijs van veel tuinbouwbedrijven daarom komende tijd gaan stijgen. Analisten verwachten (en ik deel hun mening) dat het einde nog niet in zicht is. Gelukkig is op dit moment de marktvraag in de sierteelt en de voedingstuinbouw op een hoog niveau. De consumentenbestedingen zorgen voor een positief sentiment, dito marktvraag en productprijs. Bij de meeste sierteeltbedrijven is de marge op de omzet afgelopen maanden sterk verbeterd naar historisch bovengemiddelde proporties. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven financieel gezond zijn en er geld in de portemonnee zit. We merken ook dat door de negatieve rente op de spaarrekening, de keuze tussen enerzijds investeren of anderzijds extra aflossen, daarmee hoger op de agenda van de ondernemer is gekomen.

    Wanneer de marktsignalen ons waarschuwen voor een mogelijke inflatieperiode, dan stelt het je als ondernemer in ieder geval voor de vraag, hoe kan ik mij hiertegen wapenen? Aan inflatie is op zich niet zoveel te veranderen, dat zit simpelweg niet in je cirkel van invloed. De effecten van verwachte kostenstijging, of omzetdaling dempen, echter gedeeltelijk wel. Prettig of niet, maar veel van jullie afnemers zien jullie producten toch nog steeds als grondstoffen van een eindproduct. Ook zij zien kostenstijging als een belangrijke bedreiging van hun kostprijs. Het interview met Wim van der Plas van de Floral Trade Group in de Bloemisterij van 2 juli liet dit nog maar eens duidelijk zien: “De kweker kan minder afhankelijk worden van prijsschommelingen door lange termijn afspraken te maken en hiermee zijn afzet te verzekeren. Investeren in elkaar is cruciaal.” Er waait wat dat betreft bij veel van jullie klanten een andere wind door de bestuurskamer. Kiezen voor lange termijn commitment in volume en prijs kan een prima oplossing zijn om risico’s op dit vlak geheel of gedeeltelijk af te dekken. Uiteraard hoeft dit niet voor iedereen de oplossing te zijn, een volledig gefixeerde omzet kan je ook klem zetten wanneer je de kosten niet kunt beheersen. Dezelfde overweging om naast omzet ook je kosten geheel of gedeeltelijk te fixeren hoort hier dan uiteraard ook bij. Anders ligt marge verdamping op de loer. Wat je ook doet, het nadenken over de gevolgen van een mogelijke kortere of langere inflatieperiode is zeker aanbevelenswaardig. Wat dat betreft wellicht wat “voedsel voor de gedachten” wanneer je komende periode ergens van een welverdiende vakantie gaat genieten. Ik wens u een mooi vervolg van de zomer toe!

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties