IFTF: bloemen uit Myanmar en nieuw mega-project Ethiopië

    Van een nieuw tuinbouwgebied in Ethiopië tot de teruggekeerde rust in Ecuador. En van een overname in Kenia tot eetbare rozen in Zuid-Afrika. IFTF geeft een goed beeld van de ontwikkelingen in de internationale bloemensector. Nieuwkomer op de beurs? Myanmar. FMK Business Support uit het voormalige Birma hoopt in de toekomst bloemen naar Europa te exporteren.

    In Birma zijn veel kleine bloemenkwekerijen die cultivars telen die soms wel 50 tot 60 jaar oud zijn. Gevolg is dat de kwaliteit heel slecht is. Hoofdproduct is chrysant dat 60-70% van het aanbod uitmaakt. Import komt uit China – de bloemen die op de veiling in Kunming worden afgekeurd – en Thailand. Slechte kwaliteit die in containers – dagelijks een stuk of 15 – naar Myanmar komen om te concurreren met de eveneens bedenkelijke kwaliteit van de Birmezen.

    Sinds drie jaar is er FMK Business Support, dat onder leiding van Mya Thway vers uitgangsmateriaal importeert uit Nederland. Leliebollen van Zabo, gerbera van Florist, roos van Dummen Orange. „Momenteel geeft het nog te veel rompslomp. Maar in de toekomst willen we exporteren”, zegt Thway. Voorlopig gaat FMK – 25 ha groot en gelegen in de bergen – de concurrentie aan op de thuismarkt. Overigens organiseert HPP Exhibitions organisator van IFTF, volgend jaar een beurs in Myanmar. Thway is daar nauw bij betrokken vertelt ze.

    Nieuws ook uit Kenia, hoewel de overname van alstroemeriakwekerij Batian Flowers door Black Tulip Group al weer een tijdje geleden plaatsvond. De twee bedrijven staan op IFTF gezamenlijk in een stand. Maurice Stephane van Black Tulip vertelt dat het bedrijf nu zo’n 250 tot 300 ha groot is en zo’n tien farms heeft in Kenia.

    Wat ooit begon als een bloemenwinkel in Dubai is uitgegroeid tot een van de grootste sierteeltbedrijven van Kenia. Het Midden-Oosten is nog altijd belangrijk voor Black Tulip, omdat ze daar bloemenwinkels bezit. Maar ook de Europese markt is een grote afnemer. Op de kwekerij van Batian in Mount Kenya blijft alstroemeria de hoofdteelt.

    Een andere Keniaanse teler – P.J. Dave Group – teelt sinds september Premium Rhodos 3.0. Eigenlijk is het nog altijd Rhodos, maar voldoet ze aan ander kwaliteitseisen. De bloemen van Premium Rhodos 3.0 worden rijper geoogst dan Rhodos en op een minimumlengte van 70 cm gesneden. Met rode stickers geven werknemers  aan als een bloem als 3.0 verwerkt gaat worden, vertelde Huub Snijders van De Ruiter. De veredelaar was nauw betrokken bij de introductie van de 3.0. De markt voor roos staat zwaar onder druk en De Ruiter Innovations merkt dat een veredelaar meer moet doen dan nieuwe rozen maken en licenties vangen. Verkoopondersteuning en marketingcampagnes zijn essentieel.

    Ethiopië maakt zich momenteel op voor een nieuwe tuinbouwgebied in Kunzila, in de buurt van Bahir Dar. Het gaat om een project van 500 ha dat door een samenwerking van vijf telers met Ethiopische en Nederlandse overheden van de grond gaat komen. De bloemenkwekerijen worden geïntegreerd in een bestaand boerengebied van 11.000m2.

    De eerste teler heeft recent getekend. Zodra de rest ook heeft getekend dan kan de eerste spade de grond in. Directeur van Ethiopia Horticulture Producer Exporters Association, Tewodros Zewdie spreekt over een state of the art project. Later meer over Kunzila in het Vakblad voor de Bloemisterij.

    In Ethiopië is het momenteel rustig na de onlusten die recent plaatsvonden. Ook in Ecuador is het al weer enige weken rustig. Demonstraties raakten de bloementelers hard. De broers Dario en Gonzalo Chandli zijn met hun kwekerij van 5 ha, Alto Sierra Roses, in het noorden van Ecuador gevestigd. Tegen de Colombiaanse grens. Hun kwekerij werd niet overlopen door demonstranten. Wel werd het vervoer van hun bloemen naar de luchthaven in Quito zwaar gehinderd. „Normaal doet een truck er 3 tot 4 uur over. Nu was dat 14 tot 15 uur”, aldus Dario. Een dag lieten de vliegmaatschappijen zelf weten helemaal niet te vliegen.

    Prominent in de stand van AFREX uit Zuid-Afrika stond een taart gedecoreerd met eetbare bloemen. Nederland is niet de markt waar AFREX zich met hun eetbare bloemen op richt, verklaart Etienne Taitz. In dat land zijn genoeg telers die de thuismarkt kunnen bedienen. Het feit dat ze op het zuidelijk halfrond actief zijn geeft ze in het winterseizoen wel mogelijkheden. „Wij zijn bijvoorbeeld sterk in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Hong Kong”, aldus Taitz.

    AFREX doet sinds drie jaar onder meer in eetbare viooltjes, fuchsia’s, anjers, hybiscussen, waxflowers en tagetes, die ze van 24 farms in Johannesburg betrekt. Een rekensommetje van Taitz leert dat het om grote hoeveelheden gaat. In 100 gram viooltjes zitten 1300 stuks. Jaarlijks verhandelt AFREX 2,5 ton viooltjes. Nog een leuk weetje: een van de eetbare bloemen Acmella oleracea heeft als bijnaam ‘buzz button’. Deze eetbare bloem geeft de eter een elektrische schok. Die schok zorgt ervoor dat de mond wordt gereinigd.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties