ICL: Osmocote werkt ook bij hitte goed als je gebruiksaanwijzing opvolgt

    In deze extreme Nederlandse zomer zou Osmocote volgens sommige kwekers niet goed werken, maar fabrikant ICL Specialty Fertilizers spreekt dit tegen en adviseert de gebruiksaanwijzing op te volgen.

    Volgens een kweker komt de voeding uit de langzaamwerkende meststof deze zomer versneld vrij door de hitte, met het risico op zoutophoping in de pot. Een andere kweker noemt de afgifte deze zomer zelfs ’een drama’.

    ICL heeft zulke geluiden niet gehoord. Het is volgens internationaal technisch manager Dorus Rijkers wel een bijzondere Nederlandse zomer. „Zulke zomers zijn vrij normaal in Spanje en Italië. In Pistoia is het overdag ook al een paar weken rond de 40°C. Kwekers gebruiken daar elk jaar relatief hogere doseringen Osmocote, met succes.”

    Warmer weer, meer afgifte

    Elke variant van Osmocote is volgens Rijkers ontwikkeld „om robuust te zijn en onder alle omstandigheden goed te presteren.” De afgifte hangt altijd af van de temperatuur, dus bij heet weer zoals de laatste weken komt er meer vrij. „Voor elke graad Celcius hoger weten we precies hoeveel meer voeding de korrels zullen afgeven. Veilig voor de plant, dat is de eerste vereiste aan Osmocote.”

    Vocht in de potgrond is wel de trigger om de afgifte te starten, beaamt Rijkers. „De hoeveelheid vocht daarna, maakt niet uit. Na aanvang van de afgifte speelt enkel temperatuur nog een rol.” Bij een watergift zal zoutophoping in de pot volgens Rijkers geen negatieve rol spelen. „Bij zoutconcentraties in de pot is de kwaliteit van het gietwater van groter belang.”

    Volgens Rijkers is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van Osmocote op te volgen. Zoals een bepaalde werkingsduur en dosering kiezen die afhangt van gewas en situatie. „Als wij 8-9 maanden werkingsduur adviseren, maar je laat 5-6 maanden doseren, kun je aan het eind van het seizoen te kort komen. Of je moet meer bijmesten, zeker in een zomer als deze.”

    Big bales laten staan voor oppotten

    Daarnaast is het belangrijk om het mengen van gecoate meststof door potgrond af te stemmen op je bedrijfssituatie, aldus de ICL-manager. „We zien steeds meer dat big bales in de winter worden afgeleverd, en dan twee maanden of nog langer blijven staan. Dan is een gecoate meststof al wel aan het werk voordat je hebt opgepot.”

    In zo’n geval kan je volgens Rijkers beter voor een langere werkingsduur kiezen. „Of een product met een uitgestelde start.”

    Foto: Arno Engels

    Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor. He was brought up connecting with horticulture, studied horticulture and worked at several nurseries in the Netherlands, United Kingdom and New Zealand.
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties