‘Het begint te kraken op onze kwekerijen’

    Martin Hoogenboom van Vireõ plant sales in De Kwakel merkt dat zijn kwekerijen beginnen te kraken. Vanwege de lockdowns in diverse Europese landen stellen klanten orders uit. Ondertussen staat nieuw importmateriaal van tropische planten voor de deur. „We vullen elk hoekje en gaatje van de kwekerij. Alles wat binnenkomt krijgt een plek.”

    Hoe loopt de afzet?

    „Op landen die niet in lockdown zijn loopt het door, maar de afzet op landen die wel dicht zijn kraakt. Vanaf week 51 tot en met week 2 zetten we normaal veel planten actiematig af, maar nu stellen klanten orders uit. De meeste vestigingen van IKEA zijn dicht. In het Verenigd Koninkrijk is er ook een roep om de laatste open tuincentra en bouwmarkten te sluiten. Veel tuincentra in Duitsland zijn al gesloten en het gerucht gaat dat ze wellicht pas met Pasen weer open mogen. De afzet op Polen loopt wel door, maar naar de andere Oost-Europese landen niet. Klanten zeggen orders niet af, maar stellen uit en geven aan niet te weten wanneer ze de planten wel willen hebben. Tegelijkertijd merken we dat klanten bang zijn dat als ze open mogen geen handel in de winkel hebben staan.”

    Wat betekent dat?

    „We kijken hoe we dat met man en macht de planten alsnog weg kunnen krijgen. We kunnen niet te veel planten naar de klok brengen anders lopen de klokprijzen ook terug. Doordat er minder planten de deur uitgaan, begint het bij ons op de kwekerijen te kraken. Met Hedera merken we dat we door ruimtegebrek achter gaan lopen met productie. Dat voelt rot. Nieuw importmateriaal van tropische planten staat ondertussen ook weer voor de deur. Materiaal dat bestemd is voor orders in april en mei zullen we toch door moeten zetten. We vullen elk hoekje en gaatje van de kwekerij. Alles wat binnenkomt krijgt een plek.”

    Merk je wat van brexit?

    „De afzet op Engeland valt mee. We hebben daar nog een paar lijnen lopen. We doen daar minder daghandel en speculatieve acties. De grootste pijn geeft Duitsland. De afnemers nemen daar drie weken lang tekort of niets af.”

    En hoe loopt de afzet op de retail?

    „We zijn supergelukkig dat we de laatste jaren steeds meer op de retail zijn gaan doen. Die handel loopt wel door. We kijken altijd goed of ons klantenpakket goed in balans is. Als het aandeel van een afzetkanaal te groot is, kan dat gevaarlijk zijn. Nu zijn teveel afzetkanalen dicht. Nu zit je goed als je alleen op de retail zit.”

    Wat verwacht je de komende maanden?

    „Weet jij het? In Nederland gaat er in vier gemeenten massaal getest worden. Dat is in mijn ogen de opmaat naar dat bekend wordt dat de Engelse variant in ons land is.  Dan zal er volgende week een avondklok volgen.  Dat motiveert niet om de winkels open te doen. Mensen hebben vermaak nodig. Supermarkten puilen daardoor uit. Hoe meer winkels dicht zijn, hoe meer mensen in minder winkels komen. Ik vraag me af hoe erg het is als tuincentra open zijn. Als je er strakke regels hanteert moet dat mogelijk zijn.”

    Is de situatie voor jou lastiger dan in maart, april, mei 2020?

    „Nee, zo ervaar ik het tot nu toe niet Toen stond de hele wereld finaal stil. Er gebeurde drie weken niks. Nu zijn er landen open. Supermarkten zijn nu ook beter ingericht op de verkoop van planten, Ze doen daardoor meer. En we moeten beseffen dat er in deze tijd van het jaar minder product beschikbaar is en dat de prijsdruk daardoor minder is. Het geeft me wel altijd een heel onhebbelijk gevoel als we het jaar slecht beginnen. Zeker als de achtstand te groot wordt en we dat niet meer kunnen dichtpoetsen. Dan word ik minder gezellig.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties