Faillissement Orchids4all verrast sector niet helemaal

    De rechtbank van Amsterdam heeft gisteren, 14 november, het faillissement uit gesproken over Orchids4all, een phalaenopsiskwekerij van 4 ha. in Aalsmeer. Sectorgenoten wisten dat het bedrijf bezig was met een krimpscenario. Ze zijn daarom licht verrast dat het nu volledig moet stoppen.

    Navraag leert dat de prognoses voor het areaal phalaenopsis nauwelijks wijzigen door het uitgesproken faillissement van Orchids4all. Juni 2018 was de status van de kwekerij dat zij bezig waren om opkweek en afkweek op een locatie van 2 ha te concentreren, met meer nadruk op hun concepten. De aparte opkweeklocatie van Orchids4all ging sluiten, volgens de balans die het Vakblad voor de Bloemisterij toen met veredelaars, telers en specialisten van Royal FloraHolland opmaakten. Op relatief korte termijn zou er minimaal zo’n 20 ha. phalaenopsis in Nederland af gaan, verdeeld over 8 of 9 locaties. Tegelijkertijd wordt er ook uitgebreid door een aantal kwekers, maar dat zijn minder vierkante meters dan wat eraf gaat vallen.

    Orchid4all blijkt nu volledig te stoppen. Tot 2 weken geleden hadden ze dit scenario niet verwacht, meldt de familie Meeuwissen het Vakblad als voorlopig enige reactie op het einde van de kwekerij die vijftig jaar geleden met de teelt van orchidee begon.

    Twee locaties

    Orchids4all, het bedrijf van Ed en zoon Ewout Ed Meeuwissen, heeft veredeling, vermeerdering, teelt en conceptontwikkeling van phalaenopsis in eigen hand. Aan de Rietwijkeroordweg in Aalsmeer hebben ze twee bedrijven, beide ongeveer 2 ha groot. Een locatie is voor de opkweek van weefselkweekmateriaal dat ze zelf uit het buitenland betrokken. De andere locatie is voor afkweek en de verkoop en het afleverklaar maken van het planten. Ze doen mee aan beurzen en de Orchid Inspiration Days en vooral hun merk ’Wonders of Amsterdam’ is een belangrijk uithangbord. Eigen cultivars kregen namen als Ciske, Rembrandt en P.C.Hooft om de link met het concept en het nabijgelegen Amsterdam te benadrukken.

    Het concept Wonders of Amsterdam van Orchids4all, met het kenmerkende doosje als verkoopverpakking.

    Geen faillissementen voorspeld

    In de genoemde analyse omtrent de ontwikkeling van het areaal phalaenopsis in Nederland is niet gesproken over faillissementen. Het is geen geheim dat ook bij phalaenopsiskwekerijen financiële moeilijkheden voorkomen, maar die 20 ha die stopt, was vooral omdat kwekerijen dat zelf besloten vanwege gebrek aan opvolging, leeftijd van de teler, een buurman die interesse in het bedrijf toont, et cetera. De matige prijsvorming van de plant sinds november 2017 gaf het zetje om definitief en versneld te stoppen of krimpen in areaal.

    Omdat kwekers droger zijn gaan telen (vanwege potworm) en planten later koelen (om meer takken te kunnen realiseren), is de productie phalaenopsis al enigszins geremd de afgelopen maanden. De verwachting is dat kort voor zomer 2019 het effect van teeltmaatregelen en areaalkrimp zichtbaar is. Er zullen dan naar verwachting zo’n 10% minder planten op de markt komen. Het is gissen wat dit betekend voor de prijsvorming. Hoopvol is het gegeven dat afgelopen september de prijzen voor klok- en daghandel flink stegen omdat er even minder aanvoer was. Planten waren door de warme zomer namelijk eerder in bloei gekomen dan gepland. Vermeerderaars geven aan dat het aandeel witte phalaenopsis – de hoofdkleur die flink in prijs onderuit ging – behoorlijk gaat afnemen. Al enige tijd leveren zij meer stek van anders gekleurde phalaenopsis aan hun klanten.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties