Boomverenproject breidt uit

    Sinds de start eind vorig jaar realiseerde startup ‘The Urban Jungle Project’ al zes urban jungles met boomveren. Voor volgende maand staat er een nieuw boomverenproject in Zoetermeer gepland.

    Tot nu toe zijn er al projecten gerealiseerd in Haarlem, Rotterdam, Rhenen, Voorburg, Cuijk en Alphen aan den Rijn. De urban jungle die voor volgende maand in Zoetermeer staat gepland verschijnt op het dak van het stadhuis.

    Ook qua bemensing breidt het boomverenproject uit. Onlangs sloot Simon Kars zich aan bij het bedrijf. Kars studeerde boomteelt in Melbourne en is onder meer gespecialiseerd in irrigatiesystemen en groene plantmuren.

    Boomveren in een proefopstelling bij Remmerden deze zomer. (foto: The Urban Jungle Project)

    Wat zijn boomveren?

    Boomveren zijn bomen die niet in de grond wortelen, maar in een voedingsrijke systeemschil van zo’n 80 cm doorsnede die stevig in een stalen constructie hangt.

    Een boomveer weegt dus veel minder dan de ongeveer 16.000 kilo van een gemiddelde boom en het compacte wortelstelsel neemt veel minder ruimte in beslag. Hierdoor kunnen urban jungles met boomveren plekken vergroenen die normaal ongeschikt voor bomen zijn.

    Om de gezondheid en de voedingssituatie van de boomveren te monitoren, zijn speciale communicatieve sensoren ontwikkeld die op afstand uit te lezen zijn.

    Het boomverenproject breidt uit. Op de foto boomveren in de proefopstelling langs de N225 bij Remmerden.
    Boomveren in de proefopstelling bij Remmerden dit voorjaar. (foto: José de Jong)

    Idee boomverenproject

    Het idee voor de boomveer komt van boominnovator Stef Janssen en landschapsarchitect Maarten Grasveld. Samen met Boomkwekerij Ebben, zoon Daan Grasveld en inmiddels ook Simon Kars zetten ze met hun bedrijf The Urban Jungle Project de boomveer en andere vergroeningsinnovaties in de markt.

    “Stef Janssen en mijn vader zochten manieren om –vaak stedelijke– plekken die ongeschikt zijn voor gewone bomen te vergroenen, zoals daken en gebieden met veel ondergrondse kabels en leidingen”, vertelt Daan Grasveld. “De boomveer is hiervan een resultaat.”

    Zie ook:

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties