’Belangrijk om wildschade altijd te melden’

    Zoals schapenhouders worstelen met de wolf, hebben zomerbloementelers moeite met de haas. De vraatschade in bloemen is de laatste jaren sterk toegenomen, de preventieve maatregelen zijn vaak niet praktisch en de jacht wordt steeds verder aan banden gelegd. De Tweede Kamer wil alleen nog jagen met een ontheffing toestaan omdat de populatie landelijk is afgenomen. LNV-minister Schouten heeft nog geen beslissing genomen.

    Van al het wild richten ganzen de meeste schade aan. Jaarlijks keert de overheid ruim €30 miljoen aan vergoedingen uit, vooral voor schade aan grasland van melkveehouders. Omdat hazen in principe bejaagd mogen worden, keert de overheid sinds 2016 geen compensatie meer uit voor de schade door hazen. Er wordt dan ook nagenoeg geen melding meer van gemaakt. „Toch is het belangrijk om schade te blijven melden”, zegt Johan Verschoor, bollenteler, jager en lid van het hoofdbestuur van de KAVB. „Dat levert een onderbouwing om bijvoorbeeld gemakkelijker ontheffingen af te geven voor de jacht, of om het beleid op te baseren.”

    Ook voor de ondernemer zelf kan dat voordeel bieden, denkt Arnold Michielsen, voorzitter van de werkgroep Fauna van LTO Nederland. „Als je nooit schade hebt gemeld, en dan besluit om dat toch te doen, krijg je de vraag: ’Er is toch nooit een probleem geweest? Waarom nu dan wel?’”

    Wat kunnen telers doen om hazen te weren? En waarom is het beheer moeilijk in de tijd dat de dieren schade aanrichten? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij 47 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Inge
    Inge
    2 jaren geleden

    Niet alle schapenhouders, ik wil niet horen bij degenen die niets doen aan deugdelijke afrastering.