Zuiveringsplicht: ’Waterschappen zijn coulant’

Bij controles in de boomkwekerij op de zuiveringsplicht voor restwater stellen waterschappen zich algemeen coulant op. Dat beeld heeft boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers.

„Er zijn wel uitzonderingen”, zegt de voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten. „Maar waterschappen kijken op een praktische manier naar het voldoen aan de zuiveringsplicht. En als kwekers bereid zijn om mee te werken, hoeft het geen probleem te zijn.”

 

Volgens Raaijmakers is de zuiveringsplicht nog wel een issue „voor die kwekers die toch al net niet aan de wet voldeden: bijvoorbeeld geen gesloten ondergrond hadden in een kas of een tunnel.”

’Maatregelen nemen kost wel extra werk’

Raaijmakers is niet blij dat de zuiveringsplicht uit de glastuinbouw ook voor boomkwekers met ondersteunend glas geldt, en hij weet ook dat er in zijn achterban ontevredenheid over heerst. „Het kost extra werk als je bijvoorbeeld paden moet openbreken voor een extra leiding, of de stromen naar je bassin moet veranderen. Maar het moet nu eenmaal.”

Per 1 januari dit jaar moeten bedrijven hun waterstromen in kaart hebben, en in overleg met lokale waterschap desnoods maatregelen nemen om te voldoen aan de zuiveringsplicht.

Foto: Arno Engels

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties