Luchtvaartstudenten gaan met zes ton budget, waarvan de helft subsidie, verder om drones in kassen praktisch mogelijk te maken en teeltwinst te behalen.
Bij Inholland Delft vond vrijdag 27 oktober de aftrap plaats van HiPerGreen (High Precision Greenhouse Farming), een tweejarig praktijkgericht onderzoeksproject naar de inzet van drones in kassen.
Het is een doorstart van een project dat vier studenten Luchtvaarttechnologie (Lucien Fesselet uit Frankrijk, Bram Sanders uit Nederland, Chris Ramsay en Will Simmonds uit Engeland) eerder waren begonnen. Met een eigen ontwikkelde drone gingen ze gewasmonitoring testen in de kassen van onder andere Bunnik Plants. Die drone is vorig jaar ook gedemonstreerd tijdens het symposium ’Drones in de kwekerij!’ van dit vakblad.
Doorontwikkeling in eigen bedrijf
Het testen verliep zo succesvol dat de studenten een eigen bedrijf oprichten, Applied Drone Innovations, om de ontwikkeling door te zetten voor de praktijk. Ze probeerden hiervoor subsidies te verkrijgen, wat een paar keer mislukte.
Onlangs wisten de studenten wel subsidie binnen te halen, en het gaat om een aanzienlijk bedrag: bijna €300.000 vanuit RAAK-mkb. Deze regeling is bedoeld voor hogeschoolprojecten in samenwerking met midden- en kleinbedrijf. De andere helft van het budget is cofinanciering en is afkomstig van Inholland en projectpartners.
Bij het nieuwe project zijn meerdere opleidingen en bedrijven betrokken. Lees binnenkort in het vakblad meer over dit project en drones in kassen.
Foto: De Boomkwekerij