Waterschappen accepteren maatwerk in boomkwekerij

De boomkwekerij is een stap verder gekomen naar duidelijkheid over de zuiveringsplicht voor restwater uit kassen.

’Voor afwijkenden omstandigheden is maatwerk mogelijk’: dat is vooralsnog de enige regel uit het zuiveringsprotocol van de glastuinbouw wat van toepassing is op boomkwekerijen met ondersteunend glas.

Woensdag is meer duidelijkheid gekomen over wat maatwerk precies kan zijn, in een gesprek van Henk Raaijmakers bij de Unie van Waterschappen. Namens alle LTO Vakgroepen Open teelten had de boomkwekersvoorman praktijkvoorbeelden aangereikt van combinatiebedrijven: die zowel binnen als buiten kweken.

De praktijkvoorbeelden zijn volgens Raaijmakers allemaal geaccepteerd. Dat betekent dat een kweker voor zijn eigen bedrijf afspraken met het lokale waterschap kan maken: over in hoeverre hij nu voldoet aan de regels, en welke maatregelen hij nog eventueel moet nemen.

Instandhouding gewasbeschermingsmiddelen

Raaijmakers mag nu ook namens de LTO Vakgroepen Open teelten aanschuiven bij het Platform Duurzame Glastuinbouw. Doel is instandhouding van alle gewasbeschermingsmiddelen in kassen als het bedrijf voldoet aan de zuiveringsplicht. „Als je kweekt in een geconditioneerde ruimte en er is geen emissie: dan is het ook logisch dat je middelen behoudt.”

Waterschappen zijn het bevoegd gezag bij lozing op het oppervlaktewater. Omgevingsdiensten bij lozing op het riool, maar daar heerst volgens Raaijmakers nog helemaal geen duidelijkheid over de zuiveringsplicht. „Die hebben geen flauw idee.” Hij heeft het aangekaart bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Protocol kwel- en inzijgwater

Voor de omgang met kwel- en inzijgwater in de zuiveringsplicht, wat onder andere speelt in regio Boskoop, heeft LTO Glaskracht nu een apart protocol opgesteld. Dat is beschikbaar voor boomkwekers die lid zijn van LTO.

Foto: Arno Engels

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties