De tussentijdse cijfers van een boomkwekerij die ik vandaag onder ogen kreeg, wijzen op veel niet-betalende klanten.
De boomkweker verzuchtte al eerder dat wanbetalers hem de nodige tijd kosten. Nu zijn er allerlei soorten wanbetalers, maar er is één categorie die je het best meteen buiten schopt. Het is de categorie mensen die al aan het begin van de rit weten dat ze niet zullen gaan betalen. Ze maken vervolgens omtrekkende bewegingen en geven uiteindelijk niet thuis.
Zorg als ondernemer er altijd voor dat dit type wanbetalers ‘strafwerk’ moet maken. Laat deze wanbetalers niet alleen de openstaande factuur afrekenen, maar ook de wettelijke rente, de gerechtelijke en buitengerechtelijke incassokosten. Dat bereik je door vanaf het eerste contact aan iedereen algemene voorwaarden op papier mee te geven. Zet deze voorwaarden op de achterkant van aanbiedingen, op de eigen website en op facturen, is mijn advies.
De wettelijke rente is meteen verschuldigd na de overschrijding Voor overeenkomsten met ondernemers geldt dan de wettelijke handelsrente. Die wettelijke handelsrente rekent met een percentage waar geen enkele spaarrekening tegenop kan. In de algemene voorwaarden dien je vervolgens de gevolgen haarfijn uit te leggen die gelden zodra de betalingstermijn wordt overschreden, zodat echte wanbetalers opdraaien voor alle denkbare incassokosten. Er zijn verschillende advocaten en incassobureaus, die aan de hand van algemene voorwaarden de meest doorgewinterde wanbetaler erg duidelijk kunnen uitleggen dat betalen toch beter is.
Soms kan een alternatief voor de inzet van een advocaat of incassobureau het verrekenen zijn. Zodra de betalingstermijn is overschreden, is het slim om even duidelijk schriftelijk -het liefst aangetekend- te melden dat uw factuur direct opeisbaar is geworden. Als er dan op korte termijn nog geen betaling volgt, is het de overweging waard om bij de wanbetaler direct voor het openstaande bedrag planten, handel of andere spullen te gaan halen en op zijn factuur te laten zetten ‘is verrekend’. Op deze goedkopere manier heb je dan tenminste iets terug voor je goede geld. Mocht daarna de wanbetaler failliet gaan, dan vist de curator achter het net. Er is dan immers verrekend met een direct opeisbare vordering. Het aangetekende briefje is het bewijsstuk dat de opeisbaarheid duidelijk in beeld is gebracht.