Walnootboorvlieg lijkt zich te hebben gevestigd in Nederland

    Dat de walnootboorvlieg (Rhagoletis completa) gevestigd is in Nederland blijkt uit de toename van het aantal meldingen, vooral uit Noord-Brabant en Limburg. Dat meldt EIS Kenniscentrum Insecten op de website Naturetoday.

    De walnootboorvlieg komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt daar als een milde schadesoort op walnoot (Juglans regia) en zwarte (wal)noot (J. nigra) beschouwd. In Europa is er alleen schade voor de notenteelt bekend uit het zuiden, in Italië. De larven eten van de bolsters van de noten waardoor die verkleuren en uiteindelijk verslijmen. Al in een vroeg stadium is de verkleuring zichtbaar, al is het vinden van de minuscule larven dan vaak niet eenvoudig.

    Bacteriebrand
    Bovendien is er nog een andere veroorzaker van verkleuring op de bolster: bacteriebrand (Pseudomonas juglandis). Deze bacterieziekte is te herkennen aan eveneens de zwarte vlekken op blad en bolster, daarnaast tast die ook de scheuten aan en bij een sterke aantasting zal het blad afvallen. Ook lijken de noten zelf te verschimmelen, terwijl dit bij aantasting van de walnootboorvlieg niet lijkt te gebeuren.

    De walnootboorvlieg lijkt goed gevestigd in het zuiden en zuidoosten van het land. In Helden werden dit jaar voor het eerst volwassen vliegen waargenomen. Eerst tussen het gras, op de grond, later werd er ook een exemplaar hoog in de boom aangetroffen op een noot.

    Bestrijding
    Een veel terugkerende vraag is hoe de vlieg te bestrijden is. Dat lijkt bijzonder lastig. Chemische middelen zijn niet toegestaan en als de larven eenmaal in de bolster zitten is bestrijding over het algemeen niet meer mogelijk. Enkele lapmiddelen zijn: het vernietigen van afgevallen en aangetaste noten en het plaatsen van kippen onder de bomen.

    Kippen
    Zodra de larven volgroeid zijn, verlaten ze de bolster om te verpoppen in de grond, op dat moment zijn ze een niet te versmaden hapje voor kippen. Ook wanneer de volwassen vliegen het volgend seizoen uit de pop kruipen, zijn ze een makkelijke prooi: ze moeten eerst hun vleugels nog oppompen en uitharden voor ze kunnen vliegen. Dat kippen een infectie niet helemaal voorkomen, bleek uit een melding van aantasting uit Berkel-Enschot, waar de betreffende boom in een kippenren staat.

    Overigens worden de noten zelf niet aangetast door de walnootboorvlieg, die zijn vaak nog prima te eten als ze eenmaal uit de bolsters zijn gehaald. Echter, een vroege infectie verhoogt wel de kans dat andere aantastingen plaatsvinden die ook de noot aantasten, bijvoorbeeld door schimmels. Het is dus zaak uit te zoeken wanneer de infectie precies plaatsvindt. Daarvoor is het zaak te weten wanneer de volwassen dieren tevoorschijn komen.

    Meldingen
    Mocht u aangetaste noten tegen komen met larven in de bolster (voor herkenning zie dit bericht) meldt u dit dan aan John Smit van EIS Kenniscentrum Insecten. Meldingen het liefst voorzien van een foto van de larven en een adres van de locatie van de boom. Waarnemingen kunt u sturen naar eis@naturalis.nl of invoeren op Waarneming.nl.

    Beeld John Smit, Rob Schaareman, Roy Kleukers

    Bewaren

    Bewaren

    Bewaren

    Bewaren

    guest
    5 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Eurydice van Vliet
    Eurydice van Vliet
    4 jaren geleden

    Helaas hebben wij ook een aangetaste boom. Ik ben erachter gekomen dat de larven zich mn tijdens een regenbui uit de boom laten vallen. Er lagen een heleboel dode larven op het plastic in waterplassen terwijl de noten nog in de boom hangen. Volgens mij moet je dus de grond al vroeg (begin augustus?) onder de boom afdekken, dan kunnen de larven niet in de grond kruipen. Momenteel aan het experimenteren met tuinvlies, daar kunnen de larven niet doorheen terwijl er wel water en licht (nodig voor gras en tuinplanten) er doorheen gaat.

    Jan van de Pas, Noord-Limburg
    Jan van de Pas, Noord-Limburg
    3 jaren geleden
    Antwoord aan  Eurydice van Vliet

    Hallo Eurydice,

    Ik heb ook een aangetaste boom in de achtertuin staan. Afgelopen jaar ontzettend veel noten, helaas velen aangetast.
    Kun jij aangeven op welk het tijdstip de larven uit de boom vielen.
    Ik wacht graag op jouw reactie!

    Eurydice van Vliet
    Eurydice van Vliet
    3 jaren geleden

    Ik heb het idee dat dat al begin augustus begint. Ik ga het dit jaar uitproberen. Ik ben ook wel benieuwd wanneer dit bij jou begint.

    Carla
    Carla
    2 jaren geleden
    Antwoord aan  Eurydice van Vliet

    Wij hebben ook een aangetaste boom. De boom had altijd wel veel zwarte noten, maar larfjes nooit gezien. Tot begin februari. Ik kraakte noten en vond een larfje in een noot. Later kroop er ook één door de keuken. De noten staan op de gang en daar vond ik de dagen daarna telkens larfjes, werd er paranoïde van. Noten buiten in de kas gezet. Alle verdachte noten gekraakt best veel larfjes gevonden. De noten die ik als goed zag, blijken toch ook larfjes te hebben. We hebben vloerverwarming, of die beesten nu denken dat het voorjaar is? Ik word hier helemaal niet blij van. Moeten mijn twee notenbomen weg? Ben dol op walnoten, maar de lol is er wel af. Oplossing is niet eenvoudig. Iemand een tip?

    Jan van groesen
    Jan van groesen
    1 jaar geleden

    Ik ben woonachtig in MADE dit wordt het derde jaar achtereen dat 95 % van de noten zijn aangetast door de walnootboorvlieg .ik heb 1 redelijk grote boom zou het te proberen zijn om de larven op een biologische met een aaltj te bestrijden net zoals voor bv emelten .