Wagenings team ontwikkelt biologisch systeem tegen Xylella

Studenten van Wageningen University & Research werken aan een biologisch systeem dat mogelijk Xylella fastidiosa kan bestrijden. Met dit systeem doen ze mee aan een wereldwijde competitie.

In gebieden waar de bacterie al langer voorkomt, zoals de druiventeelt in Californië, worden met name insecticiden zwaar ingezet tegen de belangrijkste vector van Xylella. In Amerika is dat een dwergcicade (sharpshooter) en in Europa het spuugbeestje. Ook wordt onkruid in randen van percelen gemaaid.

Een groep van 11 studenten aan Wageningen ontwikkelt voor hun afstudeerproject een andere oplossing, een oplossing die insecten niet doodt of hun leefomgeving verwoest. Hun oplossing is gebaseerd op synthetische biologie, legt Hetty Huijs namens het Wageningen iGEM team 2019 uit. „Synthetische biologie gaat uit van genen.”

Voor het systeem worden genetisch gemodificeerde (bacterio)fagen gebruikt. Die kleine virussen zijn gebaseerd op fagen die natuurlijke vijanden zijn van Xylella en de bacterie infecteren.

Veelbelovend maar beperkingen

Toepassing van fagen is volgens het Wageningse team veelbelovend tegen ziekten in planten, maar heeft beperkingen. Zo kunnen fagen door UV-licht en hitte vaak al tijdens toepassing afbreken. Toepassing moet ook per individuele boom. Dat maakt bestrijding van Xylella lastig, omdat de bacterie veel waardplanten heeft en niet alleen in een gewas kan voorkomen, maar ook symptoomloos in waardplanten rondom een perceel.

Het Wageningse team focust nu op besmette druiventeelt, omdat die vanwege Xylella het best onderzocht is. De opgedane kennis zou wel zijn toe te passen op ruim 100 andere waardplanten.

Het Wageningse team doet van 31 oktober tot en met 4 november mee aan iGEM (international Genetically Engineered Machine), een competitie voor studenten synthetische biologie in het Amerikaanse Boston. Totaal zijn er 375 teams met inzendingen vanuit de hele wereld.

Logo: Wageningen iGEM Team 2019

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties