Uit de voorlopige prognoses van het ANP komen de VVD en D66 uit op de grootste winst van de Tweede Kamerverkiezingen. Dit betekent een ruime Kamermeerderheid voor rechts. VVD haalt 35 zetels (+2), en D66 stijgt naar 24 zetels (+5). Het CDA, van oudsher de agrarische partij, heeft 4 zetels verloren en zakt naar 15.
Forum voor Democratie krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks, dat 7 zetels krijgt. De PVV wordt de derde partij met 17 zetels. Het CDA krijgt 15 zetels in de voorlopige prognose van persbureau ANP. De ChristenUnie, nu nog de vierde coalitiepartij, blijft vier zetels behouden. De Boer Burger Partij komt heel waarschijnlijk voor het eerst in de Tweede Kamer, met 1 zetel.
Aan het werk
Premier Mark Rutte is supertrots op de winst die zijn partij volgens de exitpolls boekt. Hij feliciteert Sigrid Kaag met ‘de enorme overwinning van D66 en alle nieuwkomers’. Hoewel hij blij is met het behaalde resultaat, ligt er vooral een enorme taak op het huidige én het nieuwe kabinet te wachten, zegt Rutte. „Nu weer aan het werk, er staat ons heel veel te doen,” zo staat te lezen op RTL Nieuws.
Snelle formatie
Het ligt voor de hand dat de VVD en D66 gaan praten over de formatie. Dat gaf Rutte vannacht aan na de uitslag van de verkiezingen. De lijsttrekkers spreken donderdagmiddag met Kamervoorzitter Khadija Arib over het formatieproces. Rutte hoopt dat er snel stappen worden gezet. Hij benadrukte al eerder dat hij hoopt op een snelle formatie, zodat een nieuw kabinet de coronacrisis kan aanpakken.
“Gevoelig verlies voor het CDA”
Coen Meijeraan, secretaris bij de VBN, reageert op de uitslag van de verkiezingen voor de glastuinbouw „Dat midden partijen gewonnen hebben, is niet verkeerd voor de politieke stabiliteit. Het verlies van het CDA is wel gevoelig, omdat het een tuinbouw georiënteerde partij is. Het is nu de vraag wie de minister van landbouw gaat leveren in het nieuwe kabinet.”
Of er een ministerie van LNV terugkomt in het nieuwe kabinet, dat is de grote vraag. In het kabinet Rutte-3 kwam dit ministerie weer terug. In het kabinet Rutte-2 viel dit onder Economische Zaken, die minder sectorspecifieke kennis had, aldus dit verhaal in Vakblad voor de Bloemisterij vorige week.