De bestuurder van een grasmaaier is vrijgesproken van het veroorzaken van een ongeval bij een basisschool in Kampen waarbij een 6-jarig meisje om het leven kwam. De rechtbank Overijssel oordeelt dat er geen sprake is van ‘verwijtbare onvoorzichtigheid’. De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur tegen de chauffeur, maar daar gaat de rechter niet in mee.
De man had even daarvoor geclaxonneerd en met gebaren spelende kinderen weggestuurd. Voordat hij achteruit reed keek de man over zijn schouder, maar zag het meisje over het hoofd.
De toen 19-jarige man maaide als stagiair op 12 september 2018 in opdracht van de gemeente Kampen een groot grasveld in de buurt van een basisschool. Het grasveld was vrij toen hij begon met maaien, maar op een gegeven moment kwamen er drie klassen met ongeveer 58 kinderen uit de school om pauze te houden. De kinderen stonden onder toezicht van drie leerkrachten en verspreidden zich over het grasveld.
Geen verwijtbare onvoorzichtigheid
De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van verwijtbare onvoorzichtigheid. De man wist dat hij goed moest opletten toen er spelende kinderen in de buurt kwamen. Hij claxonneerde en stuurde kinderen met gebaren weg.
Met de kennis van nu had het ongeluk waarschijnlijk voorkomen kunnen worden. Maar wat de man volgens de officier van justitie had moeten doen, zoals uitstappen, het waarschuwen van de leerkrachten of het voortdurend in het oog houden van alle kinderen, was toen niet gebruikelijk. Er waren geen geschreven of ongeschreven regels voor het maaien in de buurt van kinderen. Ook was de man daar in zijn opleiding niets over verteld.
Dode hoek
Wel had de man in zijn spiegels moeten blijven kijken toen hij achteruit reed, zo oordeelt de rechtbank. Maar ook dan kan niet met zekerheid gezegd worden dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden. De grasmaaier heeft namelijk een grote dode hoek. Verder is het onduidelijk gebleven waar het meisje zich bevond ten opzichte van de grasmaaier.
De rechter zei ook: “zulke acties kun je niet verlangen van de gemiddelde grasmaaier” Dat vind ik een ernstige fout in de redenatie van de rechter. Daarnaast had de werkgever of voorman die deze stagiair aanstuurde in mijn ogen nooit een stagiair mogen laten maaien nabij een school.
Ik schrijf dit niet om mensen op te jutten want een hoger beroepzaak zal niet leiden tot het terughalen van dit kind en de stagiair zal dit sws nooit mee vergeten maar voor werknemers en werkgevers dat ze niet blind kunnen varen op deze uitspraak.
Als ik dit verhaal lees over 58 kinderen op een grasveld is dit voor mij verbijsterend wat hier is gebeurd.
Als een school pauze heeft op een grasveld wat je maait moet je gewoon zo snel mogelijk verdwijnen naar een andere locatie en een half uur later terugkomen.