Vogelbescherming: ’Vogels ontdekken buxusrups’

Koolmezen, sommige eksters, kauwen en een enkele specht hebben de rupsen van de buxusmot al ontdekt, aldus Jeanet van Zoelen van Vogelbescherming Nederland. Zij ziet dit als mogelijke oplossing voor problemen met buxusmot in particuliere tuinen.

Koolmezen zijn volgens Van Zoelen gek op rupsen en zullen ook soorten uitproberen die zij niet kennen. Zo zijn er koolmezen die geleerd hebben om eikenprocessierupsen te eten. Zij hebben een methode ontwikkeld om de brandharen van de rupsen aan een tak af te vegen. Andere koolmezen hebben dit gedrag inmiddels overgenomen. In 1991 kwam de eikenprocessierups voor het eerst in ons land voor, maar pas in 2017 was een groepje koolmezen er achter hoe zij deze rupsen konden eten. Dit duurde dus 26 jaar. Inmiddels eten volgens Van Zoelen meer dan tien soorten vogels de eikenprocessierups.

Sommige koolmezen hebben geleerd om eikenprocessierupsen te eten.

Deze ontwikkeling ziet Van Zoelen als mogelijke oplossing voor het probleem met buxusrupsen. Volgens haar hebben koolmezen, sommige eksters, kauwen en een enkele specht de rupsen van de buxusmot al ontdekt. „Hopelijk worden dat er meer. Dan hebben zij uitbreiding van hun menu en wij minder schade.”

Bron: Vogelbescherming Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties