VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte gepresenteerd

Tijdens het oogstfeest van de Citydeal Klimaatadaptatie is de nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte gepresenteerd. Deze handleiding gaat over groen in de openbare ruimte en semi-openbaar groen.

Na de handleiding voor De Levende Tuin en Het Levende Gebouw is dit het derde boekwerk vol praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige, gezonde en leefbare steden. De handleiding is in opdracht van VHG geschreven door Kim van der Leest en met medewerking van NL Greenlabel tot stand gekomen.

De handleiding is bedoeld om provincies, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, landschapsarchitecten en groenprofessionals te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, aanleggen en beheren van levende openbare ruimten.

Baten van groen

VHG-directeur Egbert Roozen: „Met dit concept voor een levende openbare ruimte wil Branchevereniging VHG laten zien hoe groen kan worden toegepast in de bebouwde omgeving. Want niet alleen in tuinen en rondom, op en in gebouwen, maar ook in de openbare ruimte zijn tal van baten met groen te realiseren.”

In de handleiding worden innovatieve oplossingen gepresenteerd aan de hand van de negentien baten die met groen behaald kunnen worden. Bijvoorbeeld in parken, wijken winkelgebieden en bedrijventerreinen.

Donné Slangen, directeur Natuur en Biodiversiteit bij het Ministerie van LNV, heeft tijdens het oogstfeest van de Citydeal Klimaatadaptatie, het eerste exemplaar van de nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst genomen. (Foto: VHG)
Meer dan 500 praktijkvoorbeelden

Het uitgebreide boekwerk bevat meer dan 500 gerealiseerde praktijkvoorbeelden. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. In de handleiding is veel aandacht voor het belang van de bodem en het behoud van gezonde bomen. Ook oplossingen tegen hittestress en multifunctionele wadi’s komen aan bod, evenals ecologische bermen.

Daarnaast gaat de handleiding over beweegvriendelijke steden, drukte verdelen en stille plekken. En over ontwikkelingen zoals burgerparticipatie en deeltuinen. Steeds wordt daarbij het belang van vakkundige aanleg en professioneel beheer benadrukt.

Gebruiksfunctie

De informatie is handig geordend binnen negentien thema’s zoals water, temperatuur, luchtkwaliteit, biodiversiteit, geluid, circulair, bewegen en spelen, ontspannen, ontmoeten of voedsel. Voor elk type gebruiksfunctie van een gebied is een mindmap toegevoegd. Van parken en begraafplaatsen tot winkelgebieden en industrie- en bedrijventereinen.

De mindmaps geven een uitgebreid overzicht van de verschillende meerwaarden van groen. Deze zijn goed te gebruiken in gesprekken met multidisciplinaire teams. Verder is er een mindmap over De Levende Openbare Ruimte in relatie tot certificeringen en de Sustainable Development Goals.

Het boekwerk is te bestellen via de VHG-website: www.vhg.org.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties