Verwarring rond bestrijding van ratten en muizen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) meldt dat middelen tegen ratten en muizen (rodenticiden) beschikbaar zijn en blijven. Daarmee reageert het college op verontrustende berichten in de media.

Recent sloegen media alarm dat er in Nederland een ratten- of muizenplaag dreigt, doordat ratten en muizen vanaf 2023 niet meer met gif bestreden mogen worden. Deze berichtgeving was gebaseerd op een onjuiste uitleg van een besluit van het Ctgb uit september 2018, dat anticoagulantia in de toekomst alleen nog gebruikt mogen worden binnen een geïntegreerd plaagdierbeheerssysteem door gecertificeerde professionals.

Het gaat hier om middelen tegen ratten en muizen op basis van anticoagulantia, die extreem giftig zijn voor vogels, roofdieren en huisdieren, en die lang in het milieu kunnen blijven. Bij veelvuldig gebruik ontstaat er bovendien kans op resistentie. In de Europese Unie is afgesproken dat middelen op basis van anticoagulantia, ondanks hun giftigheid, onder voorwaarden gebruikt mogen worden, omdat ze onmisbaar zijn voor de bestrijding van ratten en muizenplagen.

Vanaf 2023

Boeren en tuinders mogen vanaf 2023 ook nog anticoagulantia gebruiken, maar uitsluitend onder het gecertificeerde geïntegreerde bestrijdingssysteem. Zij  hebben de keuze om zich te laten scholen en certificeren en zelf de beheersing van ratten en muizen ter hand te nemen, of om een professionele plaagdierbeheerser in de arm te nemen.

Per 2023 mogen particulieren echter geen anticoagulantia meer gebruiken voor het bestrijden van muizen en ratten. Maar voor hen zijn voldoende alternatieven beschikbaar en ook chemische middelen op basis van alfachloralose. Ook kunnen particulieren een professionele plaagdierbeheerser inschakelen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties